Hová tűnt Putyin álla?

2023. április 02. 21:32

Tényleg egy dublőr mászkál az orosz elnök helyett a veszélyesebb zónákba, például Mariupolba, vagy – különösen az ICC-elfogatóparancs óta – külföldre?

2023. április 02. 21:32
null
Veczán Zoltán

Nemrég egy fotó járta be az internet arra fogékony bugyrait, méghozzá (megint) ukrán sugallatra: az ukrán belügyi tanácsadó, Anton Gerascsenko Twitteren tett közzé egy fényképet, amelyen Putyin látható egy februári, Moszkvában készült képen, majd két másikon, ami a tweet szerint Mariupolban és Szevasztopolban készült március végén. Gerascsenko úgy véli, az elnöknek mindhárom fotón eltérően néz ki az álla, mégpedig azért, mert szerinte nem ő szerepel az Ukrajnától elcsatolt területeken készült képeken (lásd: címlapfotó).

Különösen azóta, hogy az ICC elfogatóparancsot adott ki ellene.

Emlékezetes, Vlagyimir Putyin kapcsán nem először kerül elő a „vád”, hogy dublőrt használ. Ami közös ezekben a felreppenő ötletekben, hogy rendszerint ukrán tisztviselők hasonló posztjaiból, kijelentéseiből származik, és jellemzően a brit bulvárlapokból kerül át a magyarokba. A fenti esetnek a Mirrorból sikerült átdiffundálnia hazánk lapjaiba, de hasonló utat jártak be a The Sun, majd a Blikk hasábjain Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés vezetőjének mondatai, miszerint Putyinnak három alteregója is van, és már szokásos gyakorlat őket küldeni hivatalos eseményekre.

egyébként még az sem biztos, hogy Putyin életben van, vélekedett a vezérőrnagy még tavaly októberben.

Kissé kilógott a sorból a tavaly júliusi dublőrözés, mert ezt éppen a The New York Post írta meg, itt is esetleges betegségét hozták fel indokként Putyin iráni látogatása kapcsán, s itt is Kirilo Budanov vezérőrnagy volt a jólértesült, aki az egyik ukrán tévének mondta, hogy Putyin nagyon élénknek mutatkozott, ami az utóbbi időben egyáltalán nem volt jellemző rá.

Idén a vezérőrnagy és a belügyi tanácsadó mellé szakértőként felzárkózott Simone Malik ismert portréművész is, aki egy ráncot ismert fel az elnök fülén, amiből arra a következtetésre jutott, hogy Putyin dublőrt alkalmaz. Naná, hiszen beteg. Vagy halott. Vagy mindkettő.

ugyanígy Putyinról is tudjuk, hogy meghalt már mindenféle rákban, meg persze, hogy a dublőre járt megtekinteni Mariupolt.” – fogalmazott lapunk megkeresésére Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője kifejtette: „komolytalankodni lehet ilyesmivel, de ma már olyan arcfelismerő, elemző szoftverek vannak – nemcsak állami, hanem magánkézben is –, hogy ha ez lenne a helyzet, rég kiderült volna már. Ezek legfeljebb gyermekmeséknek nagyon jók, meg persze a bulvárlapok címlapjaira kiválóak, de komoly ember ilyennel inkább ne foglalkozzon”.

Hozzátette: egy dolog egyébként még a külső: de ott vannak a mozdulatok, ott van a hangja, „ezer meg egy dolog van”, amit tudnak elemezni, akár a mesterséges intelligencia segítségével.

„Vagy ha előfordul, mert ugye azt önmagában nem zárom ki, hogy van dublőre, és amikor 500 méterre van valamitől, vagy egy kocsiban ülne Putyin, akkor odaül a helyére biztonsági okokból, szóval ez egyáltalán nem kizárt. De hogy egy közeli felvételen, ráadásul emberek között egy dublőr elsétáljon, pláne hogy még a nevében beszéljen is, ennek annyi esélye van, mint hóembernek a nap közepén a Szaharában.”

 

Nyitókép: Twitter

Összesen 76 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
5m007h 0p3ra70r
2023. április 03. 17:14
Damon Hill-hez költözött.
Spiltyu
2023. április 03. 14:03
azok után amir Klaus Schwab mondott Putyinról, nem lepne meg ha már tényleg nem élne...
Bika57
2023. április 03. 11:13
Tordaiból mennyi van. elég elmenni egy vadasparkba.
bogyo1
2023. április 03. 09:47
Én annak örülnék, ha a tetves, koszos, mocskos amerikai háborús bűnös, amerikai elnököket fognák már el.... Úgy, mint Bush(apa/fia), Carter, Clinton, béke nóbel díjas obama(akinél, keresni sem lehet aljasabb bűnöst)!!! Őket keresi valaki?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!