Még mindig kitart Bahmut – így áll most a harc az ukrán erődvárosban

2023. március 27. 14:30

Továbbra sem tudják elfoglalni Bahmut városát az oroszok, de az ukránok brutális veszteségeket szenvednek el nap mint nap. Orosz, ukrán és nyugati források alapján térképeztük fel a hadi helyzetet a stratégiai fontosságú donbaszi városban. Összefoglalónk!

2023. március 27. 14:30
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

A Donyeck megyei Bahmut körül gyakorlatilag fél éve folynak ádáz harcok, melyek során a város romtengerré változott. Mégis fontosnak tűnik mindkét harcoló fél számára.

A vasútalapú katonai logisztikával dolgozó oroszok ragaszkodnak ahhoz, hogy elfoglalják a várost, ahol három vasútvonal találkozik – arról nem beszélve, hogy az oroszajkú Donyeck megye teljes elfoglalása egyébként is az orosz minimumcél része,

Bahmut pedig az ukránok utolsó előtti erődített vonala a Szlovjanszk-Kramatorszk vonal előtt.

Ukrán szempontból a város jelentőségét nemrég Szerhij Cserevatij, az Ukrán Fegyveres Erők (ZSZU) szóvivője világította meg. „Katonáink ebben az irányban egy nagy dolgot visznek véghez – gyengítik az ellenség potenciálját, hogy megkönnyítsék azon bajtársak dolgát, akik most erőnek erejével készülnek új fegyverrendszerek [kezelésére – a szerk.], hogy aztán örökre kiverjék az ellenséget a földünkről” – nyilatkozta a Hromadszkénak Cserevatij.

Az orosz és ukrán hivatalos és nemhivatalos források alapján folyamatosan frissített haditérképet fenntartó LiveUaMap térképén az látszik, hogy Bahmut északi és keleti része már az oroszoké, a város fennmaradó része felett még az ukránok gyakorolnak kontrollt.

A város bekerítése még nem teljes,

Ivanivszke és Bohdanivka falvak bevétele hiányzik még hozzá. A LiveUaMap ugyanakkor valamelyest késésben lehet, hiszen sem az ukrán, sem az orosz hadseregnek nem érdeke percre pontosan jelezni a közvéleménynek (és az ellenségnek), merre jár éppen.

Mit mondanak az ukránok?

Az ukrán hadsereg hétfő reggeli jelentésében azt írta, Bahmut, Ivanivszke és Bohdanivka felé is előretörést kísérelnek meg az oroszok, azaz tovább dolgoznak a város bekerítésén – illetve említést tesznek arról is, hogy az ellenség bombázta a szomszédos nagyvárost, Csasziv Jart.

Hétfő reggel nem sokkal kilenc óra után Olekszandr Szirszkij altábornagy, a ZSZU szárazföldi erőinek parancsnoka úgy nyilatkozott, Bahmutnál „a harcok legintenzívebb fázisa folyik”, a helyzet pedig „stabilan nehéz”. Elismerte:

ugyan az oroszok élőerőben és haditechnikában is jelentős veszteségeket szenvednek el, előretörésüket ennek ellenére folytatják.

Megerősítette az ukránok elkötelezettségét Bahmut megtartása mellett, melyet „katonai szükségszerűséggel” magyarázott.

Szintén hétfő délelőtt 11 órakor Rogyion Kudrjasov őrnagy, az ukrán 3-as számú rohambrigád parancsnokhelyettese úgy fogalmazott, „az ellenség nem hagy fel azon szándékával, hogy bekerítse és bevegye Bahmutot, és elvágja a várost a logisztikai útvonalaktól”, és „a helyzet feszült, de teljes mértékben a ZSZU ellenőrzése alatt áll”, ráadásul „a város és a logisztikai útvonalak is a ZSZU ellenőrzése alatt vannak”. Beszámol arról is, hogy „az ellenség áttörésre irányuló próbálkozásai jelentősen enyhültek”, ez pedig nem az oroszok kifáradásának, hanem az ukrán hadsereg által rájuk mért csapásoknak köszönhető.

Vasárnap a brit védelmi minisztérium arról adott hírt, hogy szerintük az oroszok műveleteik fókuszát Bahmutról Avgyijivkára és a Kreminna-Szvatove vonalra tették át.

Az oroszok nem így látják

Orosz oldalról is kifejezetten aktív kommunikáció folyik Bahmut ügyében. Andrej Marocsko, a Luhanszki Népköztársaság Népi Milíciájának ny. alezredese hétfő délben a Komszomolszkaja Pravda rádiójában arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg elitalakulatokat telepített Bahmutba, ez pedig arról tanúskodik, „hogy ott a helyzet az ukrán katonák számára kifejezetten kritikus, ha már ezeket az elitosztagokat is bedobják ebbe a húsdarálóba”. Hozzátette, az ukrán veszteség a városban naponta mintegy 200 fős. Ez az adat egybecseng a Sunday Times brit hetilap orosz médiában nagyot futott elemzésével, amely 100-200 fő közé teszi az ukránok napi veszteségeit.

A RIAFAN hírügynökség arról számol be, hogy a Wagner milícia Bahmut 70 százalékát elfoglalta. A RIA által közzétett térkép nagyrészt egybeesik a LiveUaMappel: északon az AZOM nemvasfém-feldolgozó üzem vonaláig,

keleten az elektronikai gyár és a Prommas gépgyár vonaláig az oroszoké a város, de beleharaptak annak déli felébe is.

Vasárnapi orosz hír, hogy a wagneresek a város déli és keleti részének lakóit evakuálják, mert az ukránok lövik az oroszok által ellenőrzött városrészeket.

Az orosz források szerint vasárnap jelentős orosz előretörés történt a város belsejében: a RIA hírügynökség hírei szerint vasárnap 10-kor vették be az AZOM gyárat, ahol tavaly decemberben még ukrán katonákat tüntetett ki Volodimir Zelenszkij elnök, 11-kor pedig elfoglalták az ettől keletre található betongyárat is.

A RIAFAN haditudósítójának városközpontról készített képei is azt mutatják, hogy Bahmut mára gyakorlatilag sittből és romokból áll.

 

Nyitókép: MTI/AP/Libkos

Összesen 262 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
beobachter1
2023. március 27. 19:18
Láttam egy videót Artyemivszkről. Az oroszok szarrá lőtték a várost és elfoglalták az AZOM gyárat, amit a hohol orkok beton erődítménnyé építettek. A gyár hatalmas, egy közepes méretű egy városnak megfelelő.
ahaPersze
2023. március 27. 17:39
" de az ukránok brutális veszteségeket szenvednek el nap mint nap" Mert az oroszok támadókként nem... Jó hát az orosz tájékoztatás szerint 21 napja még napi 500 fő volt az ukrán veszteség: https://mandiner.hu/cikk/20230306_donyecki_tisztsegviselo_tizezernyi_ukran_katonat_keritettek_be_bahmutban#commentanch14960438 És 10000-en maradtak szerintük akkor. Szóval pont tegnapra nem maradt védő. Ráadásul Prigozsin szerint pár hete meg csak öregek meg gyerekek védik a várost ugyebár...
stug
2023. március 27. 17:35
Ne sírjon, bábuska. Egynek kell elpusztulnia, hogy ne haljanak meg ennyien: https://m.youtube.com/watch?v=k_rus8VT9Ms
nempolitizálok
2023. március 27. 17:35
Most láttam egy videót, az oroszok most foglaltak el egy hatalmas, teherautókkal is járható több km-es pincerendszert, tele borral. Az ukránok a fegyvereket otthagyták, hogy bort vihessenek helyette.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!