Íme Gianni Annoni ünnepi Lasagne receptje!

2022. december 23. 16:00

A magyar és olasz ételek sem hiányozhatnak Gianni Annoniéknál a karácsonyi asztalról. A népszerű étterem-tulajdonos most egy igazi olasz klasszikus elkészítését osztja meg a Mandiner olvasóival!

2022. december 23. 16:00
null
Szalai Laura
Szalai Laura

Gianni Annoni étterem-tulajdonos nemrég a Mandinernek adott interjújában beszélt arról, hogy náluk mi kerül az ünnepi asztalra. „A két ország ételeit kombináljuk: székely káposztát készítek és halászlevet rendelünk, utána következik néhány olasz étel, meg persze az édességek; karácsonytól szilveszterig a panettone és a pandoro a legnépszerűbbek. Szilveszterkor pedig lencse a menü, olasz módra – nem teszek bele mustárt és virslit sem, helyette disznólábszárat” – fogalmazott lapunknak. Most egy olasz klasszikus étel receptjét osztja meg velünk, íme Gianni ünnepi lasagne-ja!

Hozzávalók 4 főre

Tészta:

  • 200 g liszt
  • 4 tojás
  • 20 g oliva olaj

Öntsük a lisztet a munkafelületre vagy egy műanyag tálba. Alakítsunk ki egy mélyedést a közepén, majd öntsük bele a tojásokat, az olívaolajat. Gyúrjuk össze kézzel – körülbelül 20 percig. A tészta akkor lesz jó, ha sima, puha és homogén állagú. Ha ez megvan, formázzunk belőle labdát, szórjuk meg egy kevés liszttel, majd fedjük le egy tiszta, száraz ruhával és hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten körülbelül 30 percig. Ezt követően nyújtsuk ki a tésztát sodrófával tetszés szerinti vastagságúra és formázzuk, daraboljuk a kívánt alakúra és hosszúságúra.

Creative Touch Imaging Ltd / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Tésztanyújtás:

Osszuk a már elkészített tésztát 2-3 adagra, majd egyesével nyújtsuk őket sodrófával tetszőleges vastagságúra (általában 1-2 mm). A sodrófa használata kíván ugyan némi gyakorlatot (és időigényesebb is), ám az eredmény is jobb lesz, mivel a tészta felülete így érdesebb lesz, jobban felveszi és magába szívja majd a feltéteket. Ha gyakorlatlanabbak vagyunk, vagy kevesebb az időnk, használhatjuk a hagyományos kézi vagy automata tésztakészítő gépet is.

A lasagnét tetszés szerint vághatjuk a tepsinkkel megegyező méretű lapokra, vagy vékonyabb, rétegezhető csíkokra is.

Besamel-mártás:

  • 5 dl tej
  • 30 g vaj
  • 30 g liszt
  • só, csipetnyi szerecsendió 

A vajat forró serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a lisztet, és állandó kevergetés mellett fehér rántást készítünk. A rántáshoz gyors, állandó keverés mellett, három részletben adjuk a tejet. A krémes, bársonyos besamelmártást sóval, csipetnyi őrölt szerecsendióval ízesítjük.

Bolognese-ragu:

  • 180 g darált sertéshús
  • 180 g darál marhahús
  • 100 g szalonna
  • 50 g sárgarépa
  • 50 g zeller
  • 50 g vöröshagyma
  • 1 db babérlevél
  • ½ pohár vörösbor
  • 80 g sűrített paradicsom
  • 520 g paradicsom konzerv
  • 60 g oliva olaj
  • 20 g só
  • 20 g bors
  • 10 g rozmaring

Egy kb. 20 cm átmérőjű sütőedényben olvasszuk fel az apróra vágott zöldséget és a felkockázott szalonnát. Adjunk hozzá 3 kanál olajat vagy 50 g vajat és a finomra darált fűszereket, babérlevelet és főzzük őket össze. Tegyük hozzá a darált húsokat, és egy fakanállal keverjük alaposan össze az egészet és addig pirítsuk, amíg nem „serceg”. Locsoljuk meg a borral és óvatosan keverjük addig, amíg az teljesen el nem párolog.

Adjuk hozzá a paradicsomszószt vagy a hámozott paradicsomot, fedjük le az egészet és lassan forraljuk kb. 2 órán át lassú tűzön, amikor szükséges, adjunk hozzá a húslevesből. Sózzuk, borsozzuk. Amikor kész, hagyjuk 30 percet pihenni, hogy az ízek összeérjenek.

Jó étvágyat!

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2022. december 24. 06:12
Tepsiben rétegezem a hozzávalókat, ahogy a képen van. Tészta, azt betakarom mártással, rá a ragu és így tovább, míg el nem fogynak az alapanyagok. Sajt a tetejére.
képviselő
2022. december 23. 18:41
A "zeller", ami a szószba kell, magyarul zellerszár.
dodóbá
2022. december 23. 18:34
Már csak annyi hiányzik a receptből, hogy mit kell csinálni a kész tésztával, besemellel és bolgnai raguval. Bele se merek gondolni, hogy minden cikk ilyen félkészen kerűl az olvasók elé a Mandíneren.
5m007h 0p3ra70r
2022. december 23. 17:01
Ez egy szimpla lasagne bolgnese. A ragút érdemes nagytételben készíteni és több adagban fagyasztani. Mindig jó ha van otthon! Lehetőleg frissen készített tésztával. És a szalonna nem füstölt, hanem sózott szárított húsos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!