Ujhelyi szerint nem lehet egy lapon említeni az EP korrupciós botrányát a magyar kormánnyal

2022. december 12. 21:00

A vizsgálati fogságba került EP-alelnök magyar harcostársa, Dobrev Klára nem tartotta eddig fontosnak, hogy megszólaljon a botrányról.

2022. december 12. 21:00
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Ahogy lapunk is beszámolt róla, a hétvégén vizsgálati fogságba helyezte a belga rendőrség Eva Kailit, az Európai Parlament szocialista alelnökét és további három gyanúsítottat, akiket a hatóságok egy Katarral kapcsolatos korrupciós ügyben folytatott nyomozás során vettek őrizetbe.

Kaili mellett elfogták élettársát, az olasz Francesco Giorgit, aki egy belga szocialista EP-képviselő, Marie Arena asszisztenseként dolgozik, továbbá a Fight Impunity (Küzdelem a büntetlenség ellen) nevű, brüsszeli székhelyű civil szervezet alapítója, amely hivatalosan a súlyos emberi jogi jogsértések büntetlensége elleni küzdelmet támogatja. Az olasz hatóságok a Fight Impunity elnökét, Pier Antonio Panzeri volt olasz szocialista EP-képviselőt, valamint feleségét és lányát is letartóztatták.

Az ügy hátterében az áll, hogy a gyanú szerint

Katar az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseinek befolyásolásával próbálkozott.

A vesztegetők jelentős pénzösszegekkel és értékes ajándékokkal próbálták lefizetni az uniós parlament több magas rangú tagját.

Hallgat a magyar baloldal

Az EP baloldali frakciója hétfői közleményében megdöbbenésének adott hangot az eset miatt, egyben kérték az Öböl-menti államokkal kapcsolatos ügyiratokkal és plenáris szavazással kapcsolatos munka felfüggesztését. A magyar baloldal eddig nem szólalt meg az ügyben, hiába néztük meg a Kailit is eddig soraiban tudó S&D frakció magyar tagjainak Facebook-oldalait. Pedig ahogy a Külügyminisztérium államtitkára, Menczer Tamás is emlékeztetett, „Gyurcsányné és Eva Kaili harcostársak”,

az EP alelnöke Dobrev Klára kérésére szavazta meg a Magyarországot korrupció miatt elítélő jelentést november 24-én.

 

Kicsoda Eva Kaili, az őrizetbe vett baloldali EP-alelnök?

Péntek folyamán nagyszabású brüsszeli razzia keretében őrizetbe vették az Európai Parlament görög szocialista alelnökét. De ki ő és honnan jött? Mint arról a Mandiner is beszámolt: péntek este nagyszabású razziát tartottak Brüsszelben, amely megrengetheti az EU vezetését: a rendőrség 16 helyszínen razziázott, és legalább négy embert őrizetbe vettek.

Pár szavazat nem ügydöntő

Ugyanakkor telefonon elértük az éppen az európai szocialista képviselőcsoport strasbourgi frakcióülésére utazó Ujhelyi István volt MSZP-s EP-képviselőt, aki jelezte, nem nagyon tud részleteket, de hangsúlyozta, amennyiben a gyanú beigazolódik, az tűrhetetlen. Hozzátette, a frakció azonnal reagált az ügyre, vissza is hívták Kailit az összes tisztségéből. Ujhelyi elmondta, hogy

személyesen semmilyen kapcsolatban nem volt az érintett képviselőkkel és szakértőikkel,

így fogalma nincs, hogy mit csináltak és mit nem.

Kérdésünkre, nem tartja-e visszásnak, hogy egy olyan képviselőt és társait csípték fülön a hatóságok, aki a magyar kormányt is korrupcióval vádolta korábban, Ujhelyi azt mondta: „az Európai Parlament több, mint kétharmada ítélte el az Orbán-kormányt a korrupció és a rendszerszerű visszaélések miatt, ebből egy-két ember szavazata nem ügydöntő. Ha a görög és olasz kollégák belekerültek egy ilyen ügybe, az vállalhatatlan, de Orbán Viktor és rendszere egy egész országot lopott el.”

Ujhelyi szerint ezért 

nem is lehet egy lapon említeni a két dolgot.

Mint mondta, gyaníthatóan nem csak baloldali politikai körök érintettek, tehát az ügy nem politikai oldal-specifikus. Ha bűnöztek, bűnhődniük kell, az európai intézmények magyar kormányt érintő kritikái ugyanakkor egy egész ország lenyúlásáról szólnak.

Az ügyben kerestük a DK-t is, ám megkeresésünkre eddig nem reagáltak.

Nyitókép: Ujhelyi István az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TOM66
2022. december 13. 18:17
"Ujhelyi szerint nem lehet egy lapon említeni az EP korrupciós botrányát a magyar kormánnyal" Természetesen! Hisz a mi kutyánk kölke lopott és az nem akkora bűn! De az orbán,az egy egész országot lopott! :-))) Ha nem értenéd pista! Ezért hullotok ki a parlamentől.
VerdbenekhyKeményFarkas
2022. december 13. 14:38
Valóban óriási a különbség! A brüsszeli korrupciót ugyanis eléri az igazságszolgáltatás, az ittenit nem éri el!
Ne szájalj
2022. december 13. 14:03
Igaza van, nem lehet au EU-s es Orban korrupciojat osszehasonlitani. Kaili es buntarsai elozetesben ulnek, Orban ellen meg meg nem tudtak bemutatni kezzel foghato bizonyitekot.
csabi57
2022. december 13. 05:32
Aljas komcsi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!