Nehéz időkben a társadalmi felelősségvállalás mindig felértékelődik

2022. október 11. 00:00

2022. október 11. 00:00
null

Ünnepélyes keretek között adták át az idei gróf Batthyány Lajos-és gróf Zichy Antónia-díjakat. „Olyan személyek lettek ezúttal is kiválasztva, akik munkásságukkal, alázatosságukkal, kitartásukkal, felkészültségükkel példát mutatnak mindannyiunknak. Ők példaképek, akiknek elismerése és követése bizonyára Magyarország hasznára válik” – összegzi Batthyány-Schmidt Margit, a Magyar Batthyány Alapítvány elnöke.

 

A Magyar Batthyány Alapítvány hívta életre a gróf Batthyány Lajos- és a gróf Zichy Antónia-díjakat, melyekkel olyan közéleti személyiségeket kívánnak elismerni, akik Magyarország kiemelt társadalmi kihívásaira példamutató válaszokat adnak. Mit tapasztal, mennyire van elismerve és honorálva a társadalmi szerepvállalás itthon? Mi késztette önöket a díj létrehozására?

Nehéz időkben a társadalmi felelősségvállalás mindig felértékelődik. A Magyar Batthyány Alapítvány még 2019-ben felismerte, mekkora igény van a közjó támogatására, a civil kezdeményezésekre. Akkor még nem is gondoltuk, hogy ilyen kritikus idők fognak járni felettünk, így értékük mára megtöbbszöröződött. Olyan feladatok találnak meg bennünket, amelyek azt jelzik, értékteremtő képességünk és eredményeink sikeresek. A Batthyány családnak mindig nehéz sors jutott, most is komoly kihívások előtt áll az ország, most kell helytállni és vinni a lobogót. Ezekben az időkben elengedhetetlen az összefogás és az együttműködés.

Évről-évre számtalan jelölés érkezik, így nyilván nincs könnyű feladata a Bíráló Bizottságnak. Milyen szempontrendszer alapján kerül kiválasztásra a két díjazott, akik végül megkapják az elismerést?

Olyan személyek lettek ezúttal is kiválasztva, akik munkásságukkal, alázatosságukkal, kitartásukkal, felkészültségükkel példát mutatnak mindannyiunknak. Ők példaképek, akiknek elismerése és követése bizonyára Magyarország hasznára válik. Az Alapítvány mindig az alkotó embereket díjazza, akik tevőlegesen teremtettek örök értékeket az országnak, s vállaltak társadalmi szerepet. Mindig olyan jelöltet választunk, akinek személye tíz-húsz év múlva is ugyanannyira vállalható és megkérdőjelezhetetlen. Ők azok, akik örök mementót hagynak Magyarország újkori történetében. Az Alapítványnak az is kiemelt célja, hogy ezeket az embereket még az életükben díjazzák.

A gróf Zichy Antónia-díjat minden évben egy arra érdemes hölgy kapja. Hogy látja, a 21. századi Magyarországon mennyire aktív a nők társadalmi és közéleti szerepvállalása?

A nők magyarországi szerepvállalása változatos képet mutat, szerencsére kitartásuk, képességeik és eredményeik összemérhetők a férfiakéval. Én magam a Magyar Női Unió alapítója és elnöke is vagyok, így fontosnak tartom, hogy nem egymás mögött, hanem egymás mellett, egymást támogatva megyünk egy magasabb szintű cél felé. Számomra nagyon fontos volt a Zichy Antónia-díj életre hívása, mert látom, mennyire vágyják a nők az elismerést a társadalmi szinten. Jó példákkal lehet őket leginkább motiválni társadalmi felelősségvállalásuk, küldetésük beteljesítésére. Nagyon fontos, hogy a nő a nőt támogassa. Van egy mottóm, amely így szól: amilyen a nő, olyan a család, és amilyen a család, olyan lesz az új generáció.

„Az első lépés a múlt helyes megítélése, hiszen enélkül lehetetlen a jövőépítés” – fogalmazott egyszer. A magyarság e szempontból sajnos erősen megosztott. Hol tartunk most a konszenzusépítésben, ami a múlt helyes megítélését illeti?

A történelem megítélése a kutatók szakterülete, jómagam a jelenben élek és a jövőt építem. Természetesen jól ismerem a múltat, hiszen egy történelmi család tagja lettem. Ahogy egyre inkább beleásom magam a többszáz éves történetükbe, látom, mennyi akadály gördült a Batthyány család elé az elmúlt nyolcszáz év alatt. Ugyanakkor azt is gondolom, hogy ezekből a múltbéli tapasztalatokból lehet erőt, kreativitást, ötletet meríteni a jelen kihívásainak megoldásához és a jövő víziójának megteremtéséhez. A történelem ismétli önmagát, éppen ezért elengedhetetlenül fontosak az ilyen tradinnovációk – mint a gróf Batthyány Lajos- és gróf Zichy Antónia-díjak megalapítása –, ahol az ősök cselekedetei is a helyére kerülnek, megbecsülve a jelen kimagasló személyeit.

 

(X)

Fotó:  Mátrai Dávid / Mandiner

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!