Holland felmérés: a rasszizmus tabutéma a futballkluboknál

2021. augusztus 12. 13:59

A válaszadók többsége úgy véli, hogy a rasszizmusról nem beszélnek eleget a sportklubokban.

2021. augusztus 12. 13:59
null

A Mulier sportkutató intézet szervezet több mint ezer profi labdarúgót keresett meg Hollandiában, azonban közülük csak 118-an válaszoltak a feltett kérdésekre. A felmérés szerint minden ötödik hivatásos labdarúgó szerint a bőrszín és az etnikai háttér alapján kialakult előítéletek és sztereotípiák tabutémának számítanak a klubjaiknál. A válaszadók többsége úgy véli, hogy a rasszizmusról nem beszélnek eleget a sportklubokban.

A játékosok szerint szigorúbb intézkedéseket kell hozni a rasszizmus ellen

Azt is jelezték, hogy több színes bőrű edzőre, menedzserre lenne szükség a futball világában, illetve a megkérdezettek majdnem fele szerint igen gyakori a diszkrimináció. A válaszadók negyede említette meg, hogy csapattársai viccelődtek vagy negatív megjegyzéseket tettek bőrszínére, származására vagy vallására vonatkozóan. Valamennyi játékos úgy véli, szigorúbb intézkedéseket kell hozni a rasszizmus ellen, többek között a szurkolókkal szemben is.

Stratégia a rasszizmus ellen

A Holland Labdarúgó Szövetség (KNBV) szóvivője a felméréssel kapcsolatban közölte, hogy az elmúlt 18 hónapban 20 diszkriminációellenes intézkedést vezettek be. A KNVN rasszizmus elleni stratégiát is kidolgozott egy 2019-es eset után, amikor is a játékvezető felfüggesztette a mérkőzést, mert Ahmad Mendes Moreira, az Excelsior támadója szerint a Den Bosch szurkolói rasszista rigmusokkal gyalázták gólja után. Ez volt az első alkalom, hogy Hollandiában profi mérkőzést szakítottak félbe rasszizmus miatt.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Keystone/Peter Klaunzer

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2021. augusztus 13. 09:56
00
Cserna János
2021. augusztus 13. 03:23
Elég sok pénzt keresnek, tűrjék vagy szálljanak ki! Milyen csapat az, ahol nincs humoros beszólás, zríka, tréfálkozás. A feka idejön Európába Afrikából, ahol a szomszéd törzs nyelvén az ő népe neve "majomivadék", aztán itt mimózáskodik. Elég már ebből a bolondságból. Az emberi méltóságot kell védeni, de nem a humortól és a csapatszellemtől.
brekker
2021. augusztus 12. 19:18
"A válaszadók negyede említette meg, hogy csapattársai viccelődtek vagy negatív megjegyzéseket tettek bőrszínére, származására vagy vallására vonatkozóan." Az ilyen miért megy focipálya közelébe?
brekker
2021. augusztus 12. 19:14
Jugoszláviában volt még ilyen. Emlékszem egy rádió tudósításra Szarajevóból, nagyjából a rendszerváltás után, ahol a tudósító lelkendezve mondta, hogy ott nem téma, hogy ki milyen nemzetiségű, egyből elhallgatnak a családtagok, ha ez szóba kerül, bezzeg Magyarországon.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!