Hollandia történelmi hadseregfejlesztésre készül

2024. szeptember 05. 20:08

A holland kormány évente további 2,4 milliárd eurót különít el, így a védelmi költségvetés 24 milliárd euróra emelkedik.

2024. szeptember 05. 20:08

Nyitókép: VINCENT JANNINK / ANP MAG / ANP via AFP

Hollandia átfogó védelmi modernizációs tervet mutatott be, amelynek célja, hogy felkészítse hadseregét a változó globális biztonsági környezetre. A védelmi minisztérium által csütörtökön bejelentett terv jelentős beruházásokat tartalmaz, például további F-35-ös vadászgépek vásárlását és egy holland harckocsizászlóalj újjáélesztését – értesült az AP hírügynökség.

Gijs Tuinman védelmi államtitkár a tervet felvázoló fehér könyvet „a modern holland történelem legambiciózusabb katonai programjaként” jellemezte. 

A holland kormány évente további 2,4 milliárd eurót különít el, így a védelmi költségvetés 24 milliárd euróra emelkedik. 

Ez a lépés biztosítja, hogy Hollandia túllépi a NATO 2%-os GDP-arányos védelmi kiadási célját, megerősítve ezzel a szövetség iránti elkötelezettségét. A bejelentés kulcsfontosságú időpontban történik, alig néhány héttel azelőtt, hogy Mark Rutte volt holland miniszterelnök átveszi a NATO főtitkári tisztségét.

A védelmi fehér könyv a fenyegetések széles skálájával foglalkozik, Oroszország közvetlen agressziójától kezdve Kína finomabb, a nemzetközi jogrend aláásására irányuló erőfeszítéseiig. Az új harckocsik és több F-35-ös repülőgép beszerzése mellett a terv a haditengerészeti képességek, köztük tengeralattjáró-elhárító fregattok és fejlett fegyverrendszerek fejlesztésére szólít fel. A NATO tisztviselői üdvözölték Hollandia erőfeszítéseit, megjegyezve, hogy a szövetség védelmi kiadásai emelkedő pályán vannak, mivel egyre több tagállam teljesíti vagy meghaladja a 2%-os kiadási irányelvet.

BDick Zandzee, a Clingendael Intézet biztonsági és védelmi programjának vezetője rámutatott, hogy 

Hollandia még mindig elmarad a NATO négy hadseregzászlóaljra vonatkozó követelményétől, mivel csak kettőt tart fenn. 

Ennek megoldására a fehér könyv jelentős beruházásokat sürget a védelmi személyzet toborzásába és képzésébe, azzal a céllal, hogy olyan haderőt hozzanak létre, amely képes hosszú távú műveletek fenntartására egy egyre bizonytalanabb világban.

 

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!