Az egykori „keresztapa”, aki az ellenzék győzelméért szorít – Tasnádi Péter portréja

2021. november 13. 15:46

Emberölés előkészületete, önbíráskodás, súlyos testi sértés, adócsalás: összesen csaknem tizenhat évet ült börtönben Tasnádi Péter, aki most beállt a baloldal mögé. Az egykor fényűző életet élő „magyar keresztapa” saját bevallása szerint ma már segélyből élő kisnyugdíjas.

2021. november 13. 15:46
null
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nem várt helyről kapott támogatást az utóbbi időben a hazai ellenzék és a miniszterelnök-jelöltnek választott Márki-Zay Péter: nem más állt ugyanis melléjük, mint a korábban a magyar keresztapának kikiáltott, többszörösen büntetett Tasnádi Péter, aki mostanában vloggerkedésre adta a fejét. Videóiban pedig már politikai nézeteit sem rejti véka alá.

Egy szeptemberi videójában ki is jelentette, hogy

teljes mértékben az ellenzék győzelmének szurkol.

De politikai hovatartozását támasztja alá az is, hogy a baloldali pártok érdektelenségbe fulladt október 23-i megmozdulásán is feltűnt.

Korábban inkább ellentmondásosan nyilatkozott a politikáról, 2002-ben még azt mondta, hogy kormányzati pozíciót is vállalna, ha felkérnék rá, öt évvel később viszont már arról beszélt, hogy nem is érdekli a politikaEzzel együtt talán nem meglepő, hogy a jelenlegi ellenzék mögött tűnt fel, hiszen múlhatatlan ellenszenvet táplál Pintér Sándor belügyminiszter ellen. 

Messze esett az alma a fájától

Tasnádi egyébként rendezett családból érkezett, apja magas rangú katonatiszt volt, aki szerette volna ha a fia is nyomdokaiba lép. De hamar kiderült, ez nem járható út, a fiatal Tasnádi ugyanis minden volt, csak szabálykövető, jó gyerek nem. Pedig nem csak édesapja, hanem nővére is a rend szolgálatába állt. Ráadásul testvére férje sem akárki volt: Láposi Lőrinc rendőr vezérőrnagy, aki egyébként később üzlettársa lett a kilencvenes évek elején.

Tasnádi azonban „messze esett a fájától”, saját bevallása szerint renitens gyerek volt, semmilyen közösségbe nem tudott beilleszkedni.

Ezek után talán nem meglepő, hogy már a rendszerváltásig is kalandos utat járt be. Több évet töltött külföldön, ügynökösködött a reklám és modellszakmában, kereskedett mindenfélével, testőr volt egy gyémántkereskedő mellett, majd 1991-ben visszatért Magyarországra, ahol létrehozott egy őrző-védő céget, sőt ennek háttereként 1992 februárjában megalapította a Budapest Maccabi Sportklubot is. Embereivel elsősorban szórakozóhelyeket „védtek”, de szépen terjeszkedtek mindenfelé.

A Kozma utcai börtönt 2004 május1-én elhagyó volt vállalkozót csuklyás testőrei várták (Fotó:MTI/Mihádák Zoltán
A Kozma utcai börtönt 2004 május1-én elhagyó volt vállalkozót csuklyás testőrei várták (Fotó:MTI/Mihádák Zoltán

Már ekkor maffiafőnökként, a magyar keresztapaként kezdték emlegetni. Ahogy többször is nyilatkozta, tetszett neki, hogy így kezelték.

Fényűző életet élt, luxusautókkal járt. Szerette a feltűnést, embereivel többször tartott „erődemonstrációkat”.

Először még csak felfüggesztett börtön

Hamar szembe is került a törvénnyel, 1983-ban garázdaságért kapott felfüggesztett börtönt, majd 1992-ben olyanokkal együtt tartóztatták le, mint a később meggyilkolt Prisztás József és Döcher György. Zsarolásokkal, csalással és önbíráskodással gyanúsították, és 13 hónapig ült előzetes letartóztatásban. Végül azonban ezt is felfüggesztett börtönnel megúszta, miután csupán egyrendbeli önbíráskodást tudtak rábizonyítani.

1999-ban azonban újra letartóztatták: szeptember 6-án a Ferihegyi repülőtéren több tucat rendőr és állig felfegyverkezett kommandósok várták, amikor leszállt a Hollandiából érkező repülőről.

Ekkor már bűnszervezet létrehozásával és működtetésével vádolták meg az első magyar maffiaperként elhíresült büntetőeljárásban.

A per különlegessége az volt, hogy ebben ítélkeztek először a bűnszervezetre vonatkozó új Btk-tényállás alapján hazánkban. Tasnádit egyébként a perben aljas indokból, felbujtóként elkövetett súlyos testi sértéssel, zsarolással, önbíráskodással, lőfegyverrel visszaéléssel, sikkasztással, adócsalással és devizabűntettel is megvádolták.

Végül 2002-ben négy és fél év börtönre ítélték önbíráskodás, súlyos testi sértés és adócsalás miatt. A  külsőségeket imádó Tasnádit 2004-es szabadulásakor csuklyás testőrei fogadták a börtön kapujában, mielőtt beszállt volna egy luxuslimuzinba.

Erről az ügyről könyvet is írt „983 nap a Fidesz börtönében” címmel. Ahogy egy interjúban elmondta, azért adta ezt a címet, mert amikor lecsukták, éppen a Fidesz volt hatalmon. Szerinte Pintér Sándor akkori és jelenlegi belügyminiszter egyébként is folyton börtönbe akarja juttatni, amikor csak eszébe jut.

Ezt egyébként büntetőperében is előhozta, ahol egyenesen azt állította: Pintér Sándor bérgyilkosokat bízott meg azzal, hogy eltegyék láb alól.

Családi bosszú 

2006-ban újra szembekerült a hatósággal, egyebek mellett azért, mert a vád szerint volt feleségét és annak élettársát is el akarta tetetni láb alól és sósavat öntetett az anyósára.

2012-ben ezért már egy komolyabb büntetést, hét évet kapott emberölés előkészülete és kétrendbeli, felbujtóként elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt.

A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a Tasnádi 2001-től kezdődően – személyes sérelmei megtorlásaként – egyebek mellett a fent említett családtagjai ellen bűncselekmények megszervezésére, elkövetésére adott utasítást.

Közben azért is a bíróság előtt kellett felelnie, mert az ügyészség szerint még 2006-ban egy orvosszakértőt

három millió forinttal vesztegette meg, hogy adjon egy számára kedvező szakvéleményt.

A vállalkozónál agysorvadás megállapító a szakvéleménnyel ugyanis sikerült elérnie, hogy felülvizsgálati eljárásban a 2002-ben rá kiszabott négy és fél éves börtönt a felére csökkentsék. A tíz évig tartó bírósági eljárás végén azonban végül felmentették.

Tasnádi végül 2016-ban szabadult a tiszalöki börtönből, ugyancsak látványos külsőségek közepette. a börtön kapujában napszemüvegben, válogatott melegítőben jelent meg egy raklapnyi személyes tárggyal, így egy hűtőszekrénnyel és mikrohullámú sütővel.

De egy évvel később már belekeveredett egy autólopási ügybe, amelynek során orgazdasággal vádolták meg.

A történetnek pedig még ezzel sem nincs vége, most májusban a TEK emberei csoportosan elkövetett önbíráskodás gyanúja miatt állították elő.

Kölcsönlakás, segély és tömegközlekedés

Májusban egy interjúban arról beszélt, hogy szociális segélyekből élő kisnyugdíjassá vált, aki minden hónap elején türelmetlenül várja a pénzes postást a nyugdíjával. Állítása szerint egy kölcsönlakásban él és a tömegközlekedést használja, miután már autója sincs.

Az elmúlt évtizedekben a már említett mellett még két könyvet írt, 1994-ben a Maffia életre-halálra, valamint 2020-ban a Gengsztervilág titkai címmel.

Tasnádi és amit hazavitt a Tököli börtönből, 2016-os szabadulása után (Fotó.MTI/Czeglédy Zsolt)
Tasnádi és amit hazavitt a Tököli börtönből, 2016-os szabadulása után (Fotó.MTI/Czeglédy Zsolt)

Tasnádiról még biztos hallunk idén, ha vallomást tesz a bíróságon a Fenyő János meggyilkolása kapcsán indított perben. A volt vállalkozó már a merénylet ügyében 2014-ben indított első büntetőperben is azt vallotta tanúként a bíróság előtt, hogy Gyárfás Tamás eredetileg őt bízta meg Fenyő likvidálásával. Ettől azóta sem tágít, és a Gyárfás ellen vádat emelő ügyészség is belevette ezt a momentumot az egykori médiavállalkozó elleni vádiratba. Eszerint Tasnádi 12 millió forintért vállalta a gyilkosságot, az összeget pedig két részletben kérte. Ám miután átvette a pénz felét, nem hajtotta végre a merényletet. Ő ugyanakkor úgy emlékszik, hogy a gyilkosság után az összeg másik felét is megkapta Gyárfástól, aki egyébként az egész történetet mesének tartja.

A nyitóképen: Tasnádi a Fővárosi Bíróság tárgyalótermében, a társai és ellene életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt zajló büntetőper ítélethirdetésén 2009 május 12-én. (Fotó:MTI/Bruzák Noémi)

 

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
péterx
2021. november 14. 18:47
Madarat tolláról, az ellenzéket Tasnádí Péterről...
flesh ripper
2021. november 13. 22:24
A fajtájának írmagját is ki kellett volna irtani, anno. Mostanra, a vén, bűzlő hullafoltos, hadd rúgjon még néhány utolsót. Egy igazi, tökös közösségnek gondoskodnia kellene arról, hogy ezeket a fekélyeket eltávolítsa a testéről.
zoles
2021. november 13. 20:45
Mindegyik maffiózó az ellenzék győzelmét várja, milyen érdekes?
zsolti123
2021. november 13. 19:38
Kik várakoznak epedve MZP győzelmére meg az ellenzék hatalomba kerülésére? Tasnádi Péter Ceglédy Csaba  adócsaló és "politikus" --Vádat emeltek „az ördög ügyvédje” ellen, Czeglédy Csaba ... Portik Tamás -sok-sok bűnügy résztvevője Gyárfás Tamás - Portik "üzletfele" - folyó tárgyalás Ihász Sándor, Gyárfás Tamás puszipajtása - aki biztos a biztos, már át is állt a DK-hoz --Tagadja a volt főügyész, hogy köze lett volna a Fenyő ... Bige László - 20 milliárdos büntetését szeretné megúszni - Horn Gáborral egyezkedik Gyurcsányné pedig a büntetés elől az EU-ban szeretne mentességet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!