Ákos: Ez az ünnep annak az ünnepe, hogy Szent István a Szűzanyának felajánlotta az országot

2021. augusztus 22. 18:31

Az énekes szerint ha ez nem így történt volna, ezt a nemzetet talán elsöpörte volna történelem szélvihara.

2021. augusztus 22. 18:31
null

Kovács Ákos az augusztus 20-i koncertjén két szám között, a közönségéhez szólva ejtett néhány szót Szent István ünnepéről. Az énekes a következőket mondta: 

„Meg ne haragudjatok azért amit mondani fogok, de ez az ünnep, annak az ünnepe, hogy Szent István királyunk a Szűzanyának felajánlotta az országot és a koronát. Ezért beszélünk magyarul. Ezt a nemzetet talán elsöpörte volna a szél, a történelem szélvihara, ha ez nem így történik.”

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Cséfy
2021. augusztus 24. 08:33
--
-Zsolt-
2021. augusztus 23. 23:04
Huha! Ákos nem akarja felajánlani magát a Szűzanyának? Elképesztő, hogy a lé(t) mennyire meg tudja határozni a tudatot egyes megélhetési muzsikusoknál. Mi lesz a következő? Nagy Feró szeplőtlen fogantatáson megy át?
Berecskereki
2021. augusztus 23. 09:05
,,ez az ünnep, annak az ünnepe, hogy Szent István királyunk a Szűzanyának felajánlotta az országot és a koronát,, Tévedés. augusztus 20.-a Szent István királyra való emlékezés. ,,Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István (illetve még abban az évben fia, Imre, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű.,, ,, Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király ezen a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is ezen a napon halt meg. ,,
Bell & Sebastian
2021. augusztus 22. 23:52
Nem az én gondolatom, hanem a váci püspöké, amit kivonatolva és szabadon idézek, tehát: A bizánci ikonográfia szabályrendszerében Máriát csak Jézussal szabad ábrázolni. Amikor hozzáfordulunk, a közbenjárását kérjük szent fiától. Eddig a plágium, én azt tudom hozzátenni, hogy Dr. Paskai László bíboros a felajánlást 1998 -ban megismételte, mint ezt mindannyiszor megtették az uralkodók, mindahányszor megszakadt közjogi kontinuitás után új korszakot kezdett az ország. Azon el lehetne időzni, hogy a Szent Korona felajánlása egyenlő-e az ország feletti uralkodás jelképes átadásával. Csak érzésre azt mondom, egy állami gesztus itt mintha még hiányozna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!