23 éve eltűnt Klimt festmény került elő

2020. január 17. 19:08

A Bildnis einer Frau-t véletlenül lelték fel Piacenzában.

2020. január 17. 19:08

Gustav Klimt 23 éve ellopott festményét találták meg véletlenül az észak-olaszországi Piancenzában decemberben – jelentették be pénteken művészettörténészek. A Bildnis einer Frau (egy hölgy arcképe) című festményre december 10-én bukkantak kertészek a Ricci-Oddi Modern Művészeti Galéria udvarán, az intézményből lopták el a festményt 1977 februárjában. A kert növényeit metsző kertészek sűrű növényzettel beborított, fémajtóval védett üreget találtak, ott volt elrejtve egy fekte műanyag zsákban a festmény, amely sértetlennek tűnt. A művészettörténészek pénteken Piacenzában sajtótájékoztatón ismertették vizsgálatuk eredményét, ahol be is mutatták a rendőrök által védett festményt.

„Bejelenthetem Piacenza népének, valamennyi szakértőnek és minden barátunknak, hogy a festmény eredeti” – írta a sajtótájékoztatóval egy időben küldött Twitter-üzenetében Laura Bonfanti, a galéria alelnöke. A portré az art nouveau mesterének egyik késői festménye, 1916-17-ben készítette, eltűnése a galériából a képzőművészet világának egyik legnagyobb rejtélye volt. A megtalált festmény hátoldalán ott voltak még azok a pecsétek, amelyek azt jelezték, hogy a képet kölcsönadták a galériának, ahol az új kiállítás előkészületei folytak, amikor a lopás történt. A rendőrség feltételezi, hogy a tolvajok azért hagyták az üregben a festményt, hogy később, amikor a világ egyik leghíresebb műkincsrablásának híre feledésbe merül, érte menjenek. A művészettörténészek szerint a festmény igen jó állapotban van. Kisebb mértékben ugyan károsodott, találtak egy karcolást a vászon szélén, amely akkor keletkezett, amikor ki akarták venni a keretéből – mondta Anna Selleri, a Bolognai Nemzeti Galéria restaurátora.

Amikor a művészettörténészek röntgennel is megvizsgálták a képet, láthatták azt a korábbi portrét is, amelyre Klimt a nő arcképét festette. A szakembereknek volt tudomásuk erről, mivel az 1997-es kiállítás előkészítésekor fedezték fel azt. Arról, hogy kik lophatták el a képet, a rendőrség nem tudott semmi mondani. A festményen talált szerves anyagok vizsgálata alapján akarnak valamilyen nyomra bukkanni – mondta Ornella Chicca piacenzai ügyész.

(MTI)

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
reepurneu
2020. január 21. 06:54
M︆︆︆o︆︆︆︆︆o︆X︆︆︆︆︆i︆︆︆.︆︆︆︆︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
fahihi
2020. január 21. 01:54
M︆︆︆︆︆o︆o︆︆X︆︆︆i︆.︆n︆︆︆︆︆e︆︆︆︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
tindentnet
2020. január 20. 15:54
M︆︆o︆︆o︆︆︆︆X︆i︆.︆︆n︆︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
arerol
2020. január 20. 10:46
M︆o︆︆︆o︆︆︆︆︆X︆i︆.︆︆n︆e︆︆t - nаgyszеrű projеkt fеlnоttеk számárаа, аkik szехpаrtnеrt szеrеtnеnеk tаlálni
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!