Yoram Hazony: A liberális imperializmus egyre intoleránsabb

2019. március 26. 14:40

A nagy kérdés ma az, hogy képesek lesznek-e a nemzeti-demokratikus országok szembe szállni Kínai terjeszkedő imperializmusával és az oroszokkal – jelentette ki Yoram Hazony izraeli professzor a Külügyi és Külgazdasági Intézetben tartott előadásában, melyben szembeállította egymásal a birodalmi és a nemzeti függetlenségi gondokodást.

2019. március 26. 14:40
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Meglepetés volt a Brexit, meglepetés volt Trump, meglepetés volt Olaszország, meglepetés volt, hogy Közép-Európában nemzeti kormányok kerültek hatalomra, és meglepetésként hatott a véleményformálókra, hogy Bolsonaro nyert Brazíliában – ezzel kezdte a nacionalizmus erényéről szóló előadását Yoram Hazony izraeli professzor.

Hazony azon alkalomból beszélt a Külügyi és Külgazdasági Intézetben, hogy The Virtue of Nationalism (A nacionalizmus erénye) című kötetét az év konzervatív könyvének választotta az amerikai Intercollegiate Studies Institute (ISI) agytrösztje. 

A Külügyi és Külgazdasági Intézet, a Danube Institute és a Mathias Corvinus Collegium meghívására hazánkba érkező Hazony szerint az előző évek meglepetések sorát hozta a világpolitikában, ami azt mutatja, hogy világszerte változóban van a politikai rend. 

Hazony előadásában szembeállította egymással a birodalmi és a nemzeti gondolkodást. Mint mondta, a birodalmi gondolkodásnak ősi gyökerei vannak; eszerint a felfogás szerint akkor van béke, ha minél több népet egyazon törvény szerint kormányoznak. Ez  felfogás már a Bibliában is feltűnik, jó példa rá a Római Birodalom vagy Kína. Ezt azonban már az ószövetségi próféták kikezdték, akik gyakorlatilag a nemzeti függetlenséget hirdették, azt, hogy minden nemzetnek lehetnek saját törvényei. 

Az izraeli professzor leszögezte: az ember túl kevés ahhoz, hogy tudja, mi a jó az egész világnak. Nem lehet minden nemzetet egy törvénynek alávetni erőszak nélkül. Szabadnak lenni annyit tesz, hogy megvan számunkra az egyet nem értés lehetősége.

Hozzátette: a középkori katolikus Európa már független államokat szült, majd a reformáció korában az angolok úgy döntöttek, hogy nem csak a császár, hanem a pápa alá sem akarnak tartozni, és még ilyen szempontból is függetlenek lesznek. 

Yoram Hazony párhuzamot vont az ókori Pay Romana és a kortárs Pax Americana között, kijelentve, hogy ő megijedt, amikor George W. Bush messianisztikus hévvel új világrendről beszélt.

 Mostanában mindenki a kötelezően elfogadandó sokszínűségről beszél. Ugyanakkor minél erősebbé válik a liberális imperializmus, annál intoleránsabb is. 

Yoram Hazony szerint a nagy kérdés ma az, hogy képesek lesznek-e a nemzeti-demokratikus országok szembe szállni Kínai terjeszkedő imperializmusával és az oroszokkal. 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zöldalma
2019. március 27. 10:44
érdekesebb volt az előadás, de ez nagyon gyenge összefoglaló
Zokni
2019. március 27. 08:54
"Yoram Hazony: A liberális imperializmus egyre intoleránsabb" - mondta (állítólag). Na, a régi lángészünk beszámolója egy újabb lángészről. HA liberális, akkor nem lehet egyre intoleránsabb. HA egyre intoleránsabb, akkor meg nem lehet liberális. HA mégis mindkettő, akkor meg a liberális szót egy politikai vonulatra érti, amit nem ártana egyértelműsíteni. Ami meg bármilyen lehet: "liberális", "baloldali", "jobboldali", "konzervatív"...
hunnia
2019. március 27. 06:37
Csak megjegyzem. Habár az írónak lényegében igaza van, "bírodalmak", ha az oroszokat és a kínaiakat birodalomnak tekinti, mindig voltak és lesznek. Csak a nagyságuk és a befolyásuk mérete változik. Én elfogadom, hogy lehetőség van az orosz és kínai birodalomra, de ilyen tekintetben az USA is egy birodalom, a német is kisebb méretben, És bizonyos értelemben Izráel is egy birodalom tagja. (az USÁ-é) elég független, de ez megváltozhat. Én birodalom helyett inkább nagyhatalmakról beszélnék, és a tölük mfüggő országokról.
pemete jakab
2019. március 26. 19:32
"liberális imperializmus" Dolgozik az ürgében a bullshit generátor. Ez ugyanis fából vaskarika. Igaz, egy ködös ideológiát rá lehet húzni, mellyel híveket lehet toborozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!