A történelem végének vége

2022. március 02. 19:33

Magyarországnak az az érdeke, hogy szomszédai stabil és gazdaságilag is erős országok legyenek.

2022. március 02. 19:33
Ugrósdy Márton
Ugrósdy Márton

Nehéz az ukrán háborúról írni vasárnap este egy csütörtökön megjelenő lapba, de megpróbálom a lehetetlent, egy kicsit eltávolodva a napi történésektől.

Először is, február 24-én hajnalban a magyar sajtó döntő része a koronavírus-járványhoz hasonló felkészültséggel tudósított a „hidegháború vége óta kitört első európai háborúról”. Amivel csak az a baj, hogy 1991 óta Európában is számos fegyveres konfliktus zajlott le, amelyből természetesen a délszláv háborúk érintették a leginkább hazánkat. Nem csak a hozzánk érkező háborús menekültek (akiknek most, 2022-ben is példaértékű segítséget nyújt Magyarország), hanem az időnként nálunk leeső bombák és más lövedékek formájában is. Nem csoda, hogy a magyar kormány minden eddigi üzenete arról szólt: a háborúból hazánknak ki kell maradnia, és minél előbb le kell zárni a fegyveres konfliktust. Magyarország érdeke, hogy szomszédai stabil és gazdaságilag is erős országok legyenek – végső soron a külhoni magyar közösségek számára is ez hoz majd boldogulást, az anyaország számára pedig új üzleti lehetőségeket.

Putyin most szerzett néhány újabb ellenséget magának”

Másodszor: eddig az Európai Unió és a NATO tagállamai eltérően gondolkodtak Oroszországról, ezt Vlagyimir Putyinnak az Ukrajna elleni támadással egy csapásra sikerült megváltoztatnia. Az uniós tagállamok, köztük azok is, amelyeknek jelentős befektetéseik vannak Oroszországban, példátlan fegyelmezettséggel és gyorsasággal hoznak újabb és újabb szankciókat a moszkvai vezetés és érdekeltségei ellen, vállalva annak politikai és anyagi költségeit is. Korábban itt, a Mandinerben is sokat írtam az európai stratégiai autonómia kérdéséről: most úgy látszik, ha lesz is stratégiai autonómia, az nem az Egyesült Államok, hanem Oroszország ellenében fog megvalósulni. Annak ellenére lehet ez így, hogy az eredeti elképzelés pont az USA-tól való kül­politikai és katonai elszakadást célozta volna meg. Putyin most szerzett néhány újabb ellenséget magának, és ugyan recsegve-ropogva, de még az oroszokkal kiváló üzleti kapcsolatokat ápoló (Hallo, Herr Schröder) német szociáldemokraták is a szankciók mellett szavaztak, sőt a legújabb hírek szerint Németország a korábbi tabukat ledöntve radikálisan növelni fogja katonai kiadásait is.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!