Ukrajna valahol utat tévesztett

2021. január 20. 12:19

A homogenizáló nacionalizmus nem melléktünete, hanem az egyik központi eleme napjaink ukrán államiságának.

2021. január 20. 12:19
Demkó Attila
Demkó Attila

Az új Ukrajna jelentős részben az ukránosításról szól – ezt már 2014 eleje óta tudjuk, de a múlt év végi, sok elemből álló fellépés a kárpátaljai magyarsággal szemben keleti szomszédunk gyakorlatában is új szintet jelentett. A Brenzovics Lászlóval szembeni akció durvasága, a Bocskor Andrea elleni fenyegetés már az EU-nak a nemzeti kisebbségekkel szembeni diszkriminációt illető, meglehetősen magas tolerancia­szintjét is átlépte. És ettől válik igazán különössé a történet, mert ekkora öngólt ukrán részről még nem lőttek a Kijev és Budapest, illetve a Kijev és a kárpátaljai magyarság közötti vitában. Ugyan komoly félelmet generálnak, elérték, hogy Brenzovics László Magyarországra meneküljön, de azt a narratívát, hogy Ukrajnának a magyar szeparatizmus veszélye miatt kellett ilyen keményen fellépnie, sehol sem hitték el.

Nehéz megmondani, hogy mely erők és miért indították el ezt a súlyos eszkalációt. Még az sem biztos, hogy minden provokáció koordinálva van, és egy központból ered. Az egy dolog, hogy a Mirotvorec nevű szélsőséges portál személyesen fenyegeti Bocskor Andreát, az is, hogy egy beregszászi YouTube-videóban a teljes kárpátaljai magyarságban igyekeznek félelmet kelteni. Az azonban, amit az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) tett, papíron mindenképpen állami akció. De Ukrajna helyzetét ismerve egyáltalán nem biztos, hogy a központi hatalom áll mögötte.

A személyében toleráns Volodimir Zelenszkij elnöknek nincs komolyabb önálló hatalmi bázisa. A közvetlenül mögötte álló erők sem egységesek, és pártja, A Nép Szolgája is gyengül. Petro Porosenko volt államfő viszont erősödik, és ezzel erősödnek az ukránosító erők is. A nemzetiségekkel szembeni rendkívüli türelmetlenség nagyon is megfér a nyugati orientációval, Porosenko elnöki időszaka ezt már megmutatta. Ez nem jelenti azt, hogy a társadalom többsége egyetért a felfokozott nacionalizmussal, de ettől még megkerülhetetlen tényező, és Zelenszkij sem tudott mit kezdeni vele hatalomra jutása óta. Fontos lehet még Arszen Avakov „örökös” belügy­miniszter szerepe. A 2014 óta minden hatalomváltást túlélő politikus racionális hatalmi bróker, s bár örmény származású és orosz anyanyelvű, az ukrán nacionalizmust használja hatalmának építésére. A Jobb Szektor nevű szélsőséges szervezet, a Mirotvorec és az Ukrán Nemzeti Gárda Azov-zászlóalja egyaránt erős bekötésekkel rendelkezik a belügyminiszterhez.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!