Megint csökken a benzin ára: de hogy állunk a régióban?

2024. augusztus 21. 17:31

A Világgazdaság ugyanakkor azt írja, hogy valami nagyon nincs rendben a magyarországi üzemanyagkutak környékén.

2024. augusztus 21. 17:31
null

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

Csütörtöktől jelentősen csökkennek a hazai üzemanyagárak – számol be a Holtankoljak.hu. A benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal kerül majd kevesebbe, míg a gázolajért bruttó 6 forinttal fizetnek alacsonyabb árat a benzinkutasok. Azt ma még nem lehet tudni, hogy ezt a kiskereskedelmi árakban mekkora mértékkel érvényesítik, azaz az autósoknak mennyit kell fizetniük a kutakon. Jelenleg az alábbi átlagárakon tankolhatunk: a 95-ös benzin ára 612 forint literenként, a gázolajé pedig 613.

A Világgazdaság ugyanakkor azt írja, hogy valami nagyon nincs rendben a magyarországi üzemanyagkutak környékén,

még mindig lehetne olcsóbb a benzin és a gázolaj.

Ezzel az árcsökkenéssel ugyanis július 10. – amióta kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatos áresésről adtunk számot – óta a benzin literje 32, míg a gázolajé 43 forinttal csökkent. Pontosabban kellett volna – teszi hozzá a lap –, ugyanis az elmúlt egy hónapban ebből a kiskereskedelmi árakban szinte semmi nem realizálódott, ezért alapos a gyanú, hogy egy az egyben lenyelték a kereskedők az áresést.
A 95-ös benzin átlagára július 10-én a Holtankoljak szerint 616, a gázolajé 623 forint volt, így ha az utolsó fillérig átviszik a nagykereskedelmi ár csökkentését a kutasok, akkor benzinnek jelenleg 584 forintba, míg a gázolajnak 580 forintba kellene kerülnie – írja a Világgazdaság. Ehhez képest a kutak többségében az augusztus 20-i hétvégén még mindig 610 forint körül mozgott a benzin és a gázolaj literje. Tehát erősen kérdéses, hogy a hosszú hétvégét követő első bejelentésben szereplő csökkenésből mit fognak látni csütörtöktől az autósok.

Pedig most minden okuk megvan a kutasoknak arra, hogy végre tényleg csökkentsék az áraikat

– állítja a lap. Az európai piacon mérvadó olajárfolyam, a Brent a cikk írásakor 77 dolláron tartózkodott, de a forint is kedvező irányba mozdult el. A magyar deviza dollárral szembeni 353-as jegyzésére, akárcsak a mostani olajárszintre, utoljára június elején volt példa, akkor a benzin 590 forintba, míg a gázolaj 596 forintba került literenként, tehát még utána is lenne tér árcsökkentésre, ha csütörtökön átviszik a kiskerárakba a beszerzési ár csökkenését a kutasok. Ezt követően jött egy újabb drágulási hullám, ami ki is verte a biztosítékot a kormánynál.

Ezt is ajánljuk a témában

Bujdos Eszter, a Holtankoljak ügyvezető igazgatója szerint nincsen törvényszerűen leírva, hogy ha csökken a nagykereskedelmi ár, akkor a kiskereskedelmi árnak is követnie kell. 

Májusban éppen az ellenkezője történt: akkor nem változott a nagykereskedelmi ár, miközben a kiskerárat csökkentették a kutasok. 

Az igazgató szerint felső nyomásra olyan alacsony szintre süllyedt az üzemanyagkutak árrése, hogy azt hosszú távon fenntartani nem lehetett.

Ugyanakkor ez mégsem ad magyarázatot arra, miért nem követi le a Brent és a forint árfolyammozgását a Mol, amely mind a kis-, mind pedig a nagykereskedelmi piac meghatározó szereplője. Egy magyarázat lehet, miszerint a Molnak nemcsak a hazai, hanem a szomszédos országok árazását is figyelemmel kell követnie, és itt az elmúlt időszakban jelentősen emelkedtek az árak, ami enyhítette a kormány oldaláról érkezett nyomást is a szektoron. 

Romániában jelentős adóemelést hajtottak végre nemrégiben, júliusban a benzin ára megközelítette a 600 forintot, holott korábban 50-60 forinttal is alacsonyabb volt. Ez minden bizonnyal a szomszédos országok átlagárát is jócskán feljebb húzza.

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Error404PageNotFound
2024. augusztus 21. 19:26
A dízel literje a horvátoknál 1,41 eur, a bosnyákoknál 2,51 helyi játékpénz. Átszámolva 560, illetve 520 forint. Kissé más az árfekvés, nem?
Kovács Ubul
2024. augusztus 21. 19:11
Harc az árdrágítók ellen.
orion8
2024. augusztus 21. 18:42
Nem a régiót kell nézni hanem a reálbéreket és az elmúlt 3 év üzemanyagár grafikonját. Minden nap csökken (a propagandisták szerint) de a száraz tények mást mutatnak. A valóság az hogy kib@szott drága az üzemanyag!
robogo72
2024. augusztus 21. 18:31
"Megint csökken a benzin ára:" Ja. Feszt csökken. Szinte már fizetnek a kútnál, csak vidd el. Hogy mi lesz ebből ???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!