Gépfegyvert tettek a robotkutya hátára, sokkal jobban kezelte, mint várták (videó)

2022. július 22. 9:46
Egy orosz férfi szerelte rá a gépfegyvert a robotkutyára.

Szélsebesen terjed egy videó az interneten, amin egy gépfegyver felszerelt robotkutyát lehet látni gyakorlatozás közben. A videón a gép nem csak elcipeli a fegyvert, hanem használja is, és ráadásul ügyesebben, mint egy átlagember. A szakértők ezt abból szűrték le, hogy 

többször is látni, hogy a puska használata közben jelentkező visszarúgás nem billenti ki a robotot az egyensúlyából,

legalábbis nem úgy, ahogy az várható lenne. A felvételen az is látható, hogy a robotkutya felméri a terepet, felismeri a célpontként megjelölt táblákat majd mindenféle külső rásegítés nélkül tüzet nyit rájuk.

Nem tudni, hogy a robot jelenleg mi célt szolgál, csak azt, hogy a videót egy Alexander Atamanov nevű moszkvai férfi töltötte fel a YouTube-csatornájára.

Nyitókép: YouTube

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sztálin az ember és a majom keresztezésével kísérletezett
JACK CORN, 2005. december 21., Magyar Nemzet

"Sztálin arra adott parancsot az egyik leghíresebb szovjet állatorvosnak, hogy emberi spermával termékenyítsen meg nőstény majmokat. A szovjet diktátor igénytelen és fájdalomtűrő katonákat, valamint az ötéves tervhez hiányzó munkaerőt tervezett a félmajom-félemberből. A kísérlet nem sikerült."

Akkor. Ma viszont vannak a csecsen árulók.

Amikor kijöttek az első videók a Boston Dynamics robotkutyájáról, nagyon sokan ezt vizionálták, ezért is kellett eladnia a Google-nek, nehogy az anyacégre vessen rossz fényt a negatív visszhang.
Eddig is bármikor megcsinálhatták volna ugyanezt, sőt, valószínűleg meg is tették már (mondjuk az amerikai hadsereg, a lehetőség felmérése céljából), csak azokat a videókat nem tették fel a netre.
Ez csak egy próba, a végleges verzióban nyilván a cső a robot része lenne, sokkal mélyebben, így a visszarúgás is kevésbé döntené hátra, illetve egy spiráltárral rengeteg lőszert tudna magában cipelni.
Természetesen (részben) távirányításos a rendszer, ahogy a drónok is, egyébként puskára szerelhető célzásvezérlő is van már régóta: egy monitoron lehet látni, hogy az adott pillanatban elsütve hova fog becsapódni a lövedék, ki lehet jelölni célpontot, és akkor mutatja, hogy merre kell korrigálni, illetve ha pont a célponton van, akkor jelzi, hogy most kell lőni - ez utolsót természetesen lehetne automatizálni is, csak akkor a kiegészítő gyártója lenne a felelős minden ezzel elkövetett gyilkosságért, míg most a puska kezelője.
Biztos vagyok benne, hogy most ez még túl drága bármilyen felhasználáshoz, de ugye az informatikában az árak pár évente feleződnek, szóval még pár év, és várható, hogy a gyalogságot önjáró karabélyok fogják kísérni. Továbbra is arról fog szólni a háború, hogy kinek van több pénze, és a többieknek mészárszék lesz szembeszállni velük.

Nem lennék a brüsszeliták helyében akkor, ha kettősmércét alkalmaznak egy
robotkutyával szemben.

Ez így túl magasan van, de ez csak egy amatőr projekt.
(még ha tömegközéppontban is van a fegyver, akkor is lesz forgató erő, mert a talajra támaszkodik, azaz lesz erőkar a négy láb végétől a fegyver csövéig)
A jelenlegi dolgokat (az alap robotot, némi képfelismerő algoritmust, ballisztikai számításokat) összerakva nagyon könnyen lehetne csinálni egy olyan robotot, aminek térképen ki kell jelölni a célt, erre az magától odamegy, a kamerája képén ki kell jelölni a célpontot (hogy ne a sajátjait lője le), amit ezután akkor is magabiztosan el fog találni, ha éppen oldalazva fut közben a robotkutya, több száz méter távolságból. Ahogy az se lenne nagy dolog, hogy egy járműhöz, emberekhez vagy többi robotkutyához képest alakzatban közlekedjen, és jelezze az operátornak, ha szemből valami gyanúsat lát. (jelölje meg az alakfelismerője által azonosított tárgyakat)
De ezt már akkor megjósolták, amikor még csak demózták a hátraszaltózó első verziót.
Valószínűleg az ideális terepe a városi harc lesz, beküldenek pár ezret, lelövetnek vele mindenkit, aki egy kicsit is gyanús, aztán már csak biztosítaniuk kell a terepet, míg bevonul a gyalogság.
És ugye ha egy kicsit nagyobbra csinálják, akkor már nem karabélyt visz magával, hanem tankelhárító löveget, és akkor van egy egytonnás M901-ünk, jóval kisebb profillal és költségvetéssel - feltéve, ha nem tudják zavarni a kommunikációt, mert akkor csak elengedni lehet, hogy magától ismerje fel a célpontot, és próbálja meg kilőni - ami azért elég kockázatos.

Akinek lesz ilyenje, az támogatni fogja a betiltását - mármint rajta kívül. Kína és Amerika egészen biztos, hogy már dolgozik ilyeneken, és őket csak egy háborúval és teljes vereségükkel lehetne arra kényszeríteni, hogy ezt abbahagyják - ami teljesen esélytelen.
Magyarországnak arra kellene törekednie, hogy a drónellenes hadviselést fejlessze - kommunikáció megzavarása, gépek eltérítése, esetlegesen átvenni fölöttük az irányítást, nem is szólva az EMP bombáról, amivel tönkre lehetne tenni az bármilyen elektronikai berendezést. Utóbbi sikeres bevetése azt jelentené, hogy utána egy területen csak az ellenséges katonák, a hagyományos lőfegyverek és az optikai irányzékok maradnának, semmilyen modern segítség nem állna a rendelkezésre.

Gépesített, azaz automata fegyver. Egy 1915-ös cikkben már használták a kifejezést a Maxim géppuskákra:
http://www.huszadikszazad.hu/1..

És még az is borzasztó sok érte, hiszen egy átlagos mobiltelefon akkumulátor, kamerák és kijelző nélkül.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés