Létrejött a Hankiss Ágnes Intézet

2022. március 7. 20:14
Az átnevezés március 7-től él.

Hankiss Ágnes Intézet néven folytatja tovább tevékenységét a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) Hamvas Béla Kultúrakutató Intézete – közölte a PIM hétfőn az MTI-vel.

Sznagovból az NMHH-ba

Mint a közleményben áll, az intézet március 7-től alapító igazgatója után a Hankiss Ágnes Intézet nevet veszi fel, ezzel is jelezve, hogy céljának tartja a 2021 augusztusában elhunyt vezetője szellemi örökségének továbbvitelét. Hankiss Ágnes 1950. március 7-én született Budapesten. Édesanyja, Köves Erzsébet az 1956-os forradalom idején Losonczy Géza titkárságvezetője volt, és az akkor hatéves lányával együtt a jugoszláv nagykövetségre menekült, majd Nagy Imrével és társaival együtt a romániai Sznagovba vitték őket, ahonnét a kislány 1957 elején került vissza Magyarországra.

Hankiss Ágnes a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban tett érettségit követően francia szakon tanult, majd pszichológia szakon folytatta tanulmányait. Klinikai pszichológusként Mérei Ferenc mellett dolgozott. 1974-85 között az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán volt a társadalomlélektan megbízott előadója, e területen szerzett bölcsészdoktori címet is. Később íróként tevékenykedett. Számos szépirodalmi és szociálpszichológiai művéért, valamint kultúrateremtő munkásságáért 1989-ben A Jövő Irodalmáért-díjban, 1992-ben József Attila-díjban, 2018-ban a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjének polgári tagozata kitüntetésben részesült.

Politikai pályája a rendszerváltoztatással egyidőben indult és a Fideszhez kötődött. 2009-2014 között a Fidesz Európa parlamenti képviselőjeként dolgozott. Tagja volt a Magyar Rádió Közalapítvány kuratóriumának, később a Duna Televízió elnökségének, majd 2019-től haláláig a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának. Élete utolsó éveiben tanított a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, ahol címzetes docensként a Terrorelhárítási Tanszék megbízott vezetője volt.

Kormánybiztos, majd igazgató

Kultúrpolitikai tevékenységének részeként 1998-2000 között az Europália Hungaria kormánybiztosaként irányította Magyarország brüsszeli kulturális bemutatkozását. 2000-ben a Károlyi Palota Kulturális Központ miniszteri biztosa, majd főigazgatója lett, 2003-tól a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézet alapító igazgatója volt haláláig. Hankiss Ágnes több mint húsz éves igazgatósága idején a Hamvas Béla Kultúrakutató Intézetben hatvan könyv, kiadvány és művészeti album látott napvilágot – áll a közleményben.

Mint írják, kiemelkedő jelentőségű volt a rendszerváltás forgatókönyveit feltáró két konferencia, amelyeket 2002-2003-ban rendeztek meg Kísértő múlt I-II. címmel. Az előbbieken túl az elhunyt igazgató munkásságának fontos részét képezte az az eszmetörténeti kutatás is, amely a különböző vallások, felekezetek identitásképző szerepére irányult a magyar kultúrán belül - olvasható a közleményben. Mint kiemelik, „az intézet folytatni kívánja a magyarországi értelmiség történetének kutatását is, amelyet a 20. század második felében jelentős mértékben átszőtt a kommunista állambiztonság tevékenysége, befolyásolva ezzel a kultúra és a magyar közélet egészét”. Mint írják, új nevén a magyarságot és az európaiságot termékenyen ötvöző hagyomány feltárásával kívánja az intézet továbbvinni azt a megkezdett munkát, amelyet még igazgatóként Hankiss Ágnes indított el.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Európai Parlament/Benoit Bourgeois

Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Megérdemelten nevezték el Ágnesről az intézetet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés