Jobbik: Szijjártó valljon színt!

2022. január 13. 14:08
A párt szerint az a kérdés, hogy Magyarország külpolitikája Oroszország érdekei vagy az EU érdekei szerint alakul majd.

Szijjártó Péter valljon színt, hogy Oroszország érdekei szerint szeretné-e alakítani Magyarország külpolitikáját, vagy az európai civilizáció részeként, az EU és a NATO tagjaként képzeli el az országot – szólította fel a külgazdasági és külügyminisztert a Jobbik.

A párt EP-képviselője csütörtöki, online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy tavaly december 15-én Oroszország két olyan dokumentumot küldött a NATO-nak és az Egyesült Államoknak,

amelyekben Európát különböző érdekszférákra osztja fel.

Oroszország a volt szocialista tagköztársaságokat, illetve a volt szocialista országokat, így Közép-Kelet-Európát is nyíltan az orosz érdekszférába sorolja – emlékeztetett Gyöngyösi Márton.

A Jobbik elnökhelyettese hangsúlyozta, hogy körülbelül ezzel egyidőben Szijjártó Péter Moszkvában járt, ahol Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől átvette a Barátságért kitüntetést. Az EP-képviselő szavai szerint ezt a kitüntetést azoknak adják,

akik elősegítik az „orosz-magyar kapcsolatokat, nyilvánvalóan orosz szempontból”.

A kampányidőszak közepén, februárban várhatóan Magyarországra látogat Vlagyimir Putyin orosz elnök – hívta fel a figyelmet Gyöngyösi Márton. Ez több, mint egy szimbolikus gesztus, „úgy tűnik, hogy Oroszország irányába akarja Magyarországot kivezetni az Európai Unióból és a nyugati szövetségekből Orbán Viktor” – fogalmazott.

A politikus sajtótájékoztatója végén az ellenzéki pártok nevében ígéretet tett arra, hogy Magyarországot megtartják a nyugati szövetségi rendszeren belül, az EU és a NATO tagjaként.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Soós Lajos

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ahogy arra a Political Capital egyik minap publikált tanulmánya is rávilágít, a Jobbik, "bár a nemzeti érdekek képviseletét hirdeti, mára a jelenlegi orosz rezsim érdekeinek kritikátlan és feltétlen kiszolgálójává vált. Számos jele van annak, hogy az orosz vezetés és a Kreml-közeli orosz média több európai szélsőjobboldali erőhöz hasonlóan felhasználja a Jobbikot és annak vezetőit a Kreml aktuálpolitikai céljainak és EU-ellenes álláspontjának támogatására". Ezért is álságos a Jobbik magyarázata, miszerint ha Kovács Béla tényleg kém, akkor a párt a legnagyobb áldozata a történetnek. "

"....Kovács nem jelent meg azon a brüsszeli meghallgatáson, ahol a mentelmi jogát tárgyalták volna, de párttársa, Gyöngyösi Márton szerint ennek az az oka, hogy a politikus súlyos beteg és kórházba került. "

"Elismerte a jobbikos Gyöngyösi Márton, hogy találkozott európai megfigyelőként a Krím elszakadását célzó választáson Mateusz Piskorskival, az oroszbarát lengyel Változás nevű párt vezetőjével. Állítása szerint kevesebb, mint tíz percet beszéltek, és alig tudott valamit a pártelnökről, akit a lengyel különleges egységek kémkedés gyanújával letartóztattak. Sajtóértesülések szerint Piskorski már a Kovács Béla ellen Magyarországon kémkedés gyanújával kezdődött eljárás során is képbe került, azonban erről a jobbikos EP-képviselő ügyében nyomozó hatóság egyelőre nem közölt részleteket."

"Ismert, Gyöngyösi 2014-ben választási megfigyelésen vett részt, az Európai Unió által el nem ismert Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságokban, amiért a jobbikos politikust az RTL akkori műsora szerint kitiltották Ukrajnából. Később pedig a Krím-félsziget Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásról nyilatkozott pozitívan. „A Jobbik a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a krími szavazást. A referendum legitim és eredményes” – idézte akkor a párthoz köthető alfahir.hu Gyöngyösi Mártont. "

"Igaz, a „néppártosodó” Jobbik csak mérsékelten hangolta át programját Európa-pártivá, sőt, Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke még Vlagyimir Putyin 2017. februári látogatását is üdvözölte, az Oroszország elleni uniós szankciókat pedig újfent elítélte."

Ezt a gerincet szeretem én a Gyöngyösi Mártonban, meg a megújult, tökéletesedett pártjában.

Amióta Heller Ágnes befogott titeket, a magyar érdek fel se merül nálatok. Hát nem csodás?

Aljasabb politikai párt Magyarországon még nem volt.

Ezek a megalakulásuktól 10+ éven át voltak 101%-osan orosz(török, iráni stb.)barátok / nyugatellenesek.
Könyörgöm, ennek a pártnak volt ag első EP-képviselője egy bizonyos Kovács Béla.

Aztán most meg az SZDSZ-nél is militánsabban adják elő az atlantista dogmákat.

Szürreális.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés