Átadták a Budavári Palotanegyedben a megújult Habsburg-kaput és a Halászó gyerekek teraszát

2021. december 14. 13:11
A Nemzeti Hauszmann Program célja helyreállítani a Budavári Palotanegyed világörökségi helyszínhez méltó állapotát.

A Nemzeti Hauszmann Program célja helyreállítani a Budavári Palotanegyed világörökségi helyszínhez méltó állapotát, egyben kialakítani egy olyan városrészt, amely színvonalas eseményekkel és programokkal szólítja meg a közönséget – mondta el a beruházás keddi helyszíni sajtótájékoztatóján a Várkapitányság Nonprofit Zrt. turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.    

Sikota Krisztina emlékeztetett arra, hogy idén megnyílt a palota rekonstruált Szent István-terme, majd az eredeti formájában visszaépített Lovarda is, melynek környezetében megújult a Csikós-udvar, visszaépítették a Stöckl-lépcsőt és a Hauszmann-rámpát, valamint új lifteket alakítottak ki.    

A kerítés sarkára nemrég került vissza Donáth Gyula grandiózus turulszobra

A program fontos állomása a Sándor-palota előtti Habsburg-kapu, az onnan a dunai teraszokig vezető lépcső, valamint a Halászó gyerekek teraszának megújítása is – hangsúlyozta Sikota Krisztina, akinek elmondása szerint a díszes építmény Hauszmann Alajos tervei szerint készült, a kovácsoltvas kapu és a kerítés pedig Jungfer Gyula munkája.    

Mint emlékeztetett, a kerítés sarkára nemrég került vissza Donáth Gyula grandiózus turulszobra, amely szintén teljes körű helyreállításon esett át. A tavaly megújult Mátyás kútja után 2021 végére a Halászó gyerekek kútjának rekonstrukciója készült el, a szobor körül pedig az eredeti méretére építették vissza a kútmedencét, de helyreállították a környező zöldfelületeket és burkolatokat is – számolt be a munkálatokról Sikota Krisztina.    

Az 1900-ban átadott Halászó gyerekek kútja Senyei Károly szobrász alkotása

Kiss Henrietta, a Várkapitányság sétavezetője felidézte, hogy a második világháborúban sérüléseket szenvedett Habsburg-kapu helyreállítását a hetvenes-nyolcvanas években végezték el, az építmény állapota azonban azóta sokat romlott. Most helyreállították a kapu kőfelületét, pótolták a hiányzó kovácsoltvas betéteket és megoldották a vízelvezetési problémákat is. Az 1900-ban átadott Halászó gyerekek kútja Senyei Károly szobrász alkotása, amely egy óriási harcsával viaskodó kisfiúkat és egy őket figyelő kislányt ábrázol – közölte Kiss Henrietta.    

Kőrösi Gábor, a Várkapitányság kommunikációs igazgatója a Nemzeti Hauszmann Program jelenleg zajló beruházásairól szólva elmondta, hogy a Dísz téren már megkezdték az egykori Honvéd Főparancsnokság és a Vöröskereszt-székház rekonstrukcióját, a Szent György téren pedig a József főhercegi palota, valamint alatta a Fehérvári-rondella helyreállítását, de folyamatban vannak a Budavári Palota A és B épületének rekonstrukciójához szükséges kutatások is. Az újjászületett Halászó gyerekek terasza egy a Várnegyed múltját megidéző, ünnepi szabadtéri kiállítással és adventi vásárral nyílt meg a nagyközönség számára.

(MTI)

Fotó: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre

Összesen 15 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A főpolgi választáson a mérleg nyelvét az ideiglenesen Bp-en lakó és az 'európaiasabb' Karácsonyra szavazó külföldiek alkották.

Nagyra értékelem az értékeink megmentését. Eddig is sokminden megszépült, ezt a folytatást szeretnénk továbbra is.

Valamikor a Várban az őrségváltás volt a fő látványosság.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés