Már építik a József Főhercegi Palota alapját a budai Várban

2021. szeptember 27. 8:07
A csodálatos épületet az eredeti tervek szerint építik újjá.

A PestBuda számolt be arról, hogy megkezdődtek József főherceg egykori palotájának az alapozási munkálatai a budai Várban, a Szent György téren. Hozzátették: az épületet a Nemzeti Hauszmann Program keretében, az eredeti tervek szerint építik újjá. A kivitelező Magyar Építő Zrt. tájékoztatása szerint megkezdődött az egykori József Főhercegi Palota alapozása a Szent György téren.

Emlékeztettek: az egykori épület a Szent György tér nyugati, Krisztinavárosra néző oldalán állt, szemközt a Sándor-palotával. A palota közvetlen elődjét gróf Teleki József építtette 1789-ben klasszicista stílusban. 1892-ben került a Magyar Királyi Honvédség egykori főparancsnoka, Habsburg–Lotaringiai József Károly Lajos főherceg tulajdonába, ekkor historizáló stílusban alakították át a Korb és Giergl tervezőpáros tervei alapján. Az épület ekkor nyerte el azt az alakját, amelyet most rekonstruálnak.

Hozzátették, hogy Budapest 1944-es ostroma idején a nyugati homlokzatot több belövés is érte, de a felújítása nem történt meg. Először munkásszállót alakítottak ki benne, majd 1968-ban teljesen elbontották. A telek helyén sokáig csak egy látogatók elől elzárt romkert emlékeztetett arra, hogy itt egykor gyönyörű palota állt, írják.

Kép forrása: Nemzeti Hauszmann Program

Összesen 33 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon helyes, csak az az egyetlen dolog zavar, hogy egy Habsburgról lesz elnevezve, annál a Teleki-palota is sokkal jobb név lenne.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés