Elkészült a sportközpont a Belvárosban

2021. július 14. 9:03
Különleges építészeti megoldásokat alkalmaztak a Vadász utcában.

Sport- és élményközpontot alakított ki Belváros Önkormányzata a Vadász utca 30. szám alatt – írja a PestBuda. Hozzátették: az új létesítményben a sportpályák mellett 4 pályás, 25 méteres medence, tanmedence és termálvizes wellness részleg is üzemel majd, amelyet saját termálvizes kút táplál. Az épület tervezésekor nagy hangsúlyt fektettek az ökológiai és energiahatékonysági szempontokra. A különleges építészeti megoldások eredményeként a kis alapterületre számos sportrészleget sikerült beilleszteni.

Még csak próbaüzemmel nyílt meg a Belváros új sport- és élményközpontja, a Vadász utca 30. szám alatti létesítményt egyelőre az V. kerületben élők használhatják. Az épületet, amelynek homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé, Skardelli György, Kossuth-díjas építész tervezte. Az épületben, az V. kerületben az elmúlt években mindinkább látható zöld, ökológiai szemlélet is megjelenik,

az önkormányzat kifejezett szándéka volt, hogy a létesítmény alacsony energiafelhasználású legyen, saját termálkúttal, illetve a tetőre telepített napelemparkkal

– írja az V. kerületi önkormányzat közleménye.

800 méter mély termálkutat fúrtak

A PestBuda arról ír, hogy a tájékoztatás szerint az energiahatékonyság jegyében kettős homlokzattal tervezték meg az épületet: a valódi homlokzat elé feszített fém-üveg szerkezet az épület teljes magasságában végigfutó fényudvart hoz létre, ezáltal a természetes fény eljut a földfelszín alatti szintekre és szerepe van az épület energetikai rendszerében is. A beruházás részeként az önkormányzat 800 méter mély termálkutat fúratott és sikerrel járt, az így felhozott termálvíz az épület fűtésére, a medencék vízének vízmelegítésére és nem utolsó sorban fürdőzésre is alkalmas. A többszintes komplexum számos funkciót magában foglalva egy mindössze 35x19 méteres telek területét sokszorozta meg, olyan praktikus építészeti megoldásokkal ellensúlyozva a kis alapterületet, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtó terasza és a rendezvénytermek mozgatható falai.

Részletek

Az új létesítményben 4 pályás, 25 méteres medence, tanmedence, termálvizes wellness részleg, szaunák,  gőzkabin, jakuzzi, röplabda-, kosárlabda-, tollaslabdapálya, teqball asztalok, fitneszközpont, sportstúdiók és Budapest második legmagasabb mászófala várja majd az érdeklődőket. Bár a sportközpont már tavaly elkészült, megnyitására a koronavírus-járvány miatt nem kerülhetett sor, azonban idén nyáron megindulhat – az őszi nyitáshoz szükséges – vendégek bevonásával zajló próbaüzem, egyelőre szűk körben, kizárólag a belvárosiak közösségének részvételével.

A létesítmény megépítését kormányzati támogatással valósította meg a kerület.

Az önkormányzat közleménye kitér arra is, hogy az új központ magával hozta a környező Vadász utca és Nagysándor József utca fejlesztését is, amelyet Belváros Önkormányzata 2020-ban 20 egyedből álló fasorral, akadálymentesítve, természetes kőburkolattal megújítva adott át, írják.

Kép forrása: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szuper-hiperszuper!

"vendégek bevonásával zajló próbaüzem, egyelőre szűk körben, kizárólag a belvárosiak közösségének részvételével."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés