Elárverezik a koronázási palást egy darabját

2021. június 15. 8:27
A BÁV centenáriumi aukcióján bocsájtják árverésre a történelmi darabot.

Árverésre bocsátják a magyar koronázási palást egy darabját a BÁV centenáriumi aukcióján, amelyet június 22. és 24. között rendeznek a MOM Kulturális Központban – írja az Index.

Az eredetileg Szent István király és Gizella királyné által adományozott miseruhából készült palást a magyar királyok koronázási viseletének elengedhetetlen része volt. Az 1849-es szabadságharc után erősen megrongálódott paláston Ferenc József 1867-es koronázása előtt jelentős átalakításokat végeztek. Ekkor került ki belőle az aukcióra kínált, aranyszálakkal hímzett és igazgyöngyökkel díszített darab is. 

A történelmi darabon kívül igazi művészettörténeti szenzációnak számít Camille Claudel A könyörgő című szobrának felbukkanása a BÁV Centenáriumi árverésén – teszi hozzá a bdpst24.hu. Árverései 100 éves történetének eddigi legkülönlegesebb kollekciójával készül Centenáriumi aukciójára a BÁV Aukciósház.

A kép illusztráció. Címlapképen: A koronázási palást részlete.

Kép forrása: MTI / Ráfael Csaba 

Összesen 106 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nyilván magántulajdonban van. Hogy avatkozhatna be az állam? Legfeljebb, ha licitál, és a Nemzeti Múzeumnak adományozza.

Sehol nincs említés a szövegben arról, hogy ez egy utólagos betoldás lenne. Akkor meg ez az 1000 éves palást része, és egyszerűen megáll az ész azon, hogy elárverezik. Alig maradt Szent Istvánhoz köthető tárgyi emlékünk, nem tudom felfogni, hogy kinek az elfuserált ötlete volt ez az aukció.

Nemzeti kincsnél az Államnak ( pl. egy aukción) elővásárlási joga van, nálunk is, de pl. Franciaországban is.

Csak szólok, hogy az un. Catalunaumi (?) ütközet döntetlen lett....Nem győztek a hunok.

Ez igaz. Egy ilyen tárgyat nem lehet csak úgy beadni egy aukcióra ( ahogyan egy híres lopott festményt sem) Kell hozzá eredetigazolás és komoly szakértők véleménye is. Ha védett, akkor, ha az államnak nem kell, akkor sem vihető ki az országból simán. Egy rakás engedély kell.

https://hu.wikipedia.org/wiki/..

Attila visszavonult a szekérvárába készülve a végső harcra, a rómaiak körülvették, aztán két nap után eltűntek, félig meddig politikai okokból. Egyik fél sem győzött, de nem is vesztett.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában