Szlávik: Úgy tűnik, hamarosan vége a harmadik hullámnak

2021. május 19. 10:18
Rendkívüli mértékben javul a járványügyi helyzet.

A járványügyi helyzet rendkívüli mértékben javul, nagyban csökken az aktív fertőzöttek száma, és a kórházak intenzív osztályain is kevesen vannak – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezető főorvosa szerdán az M1 aktuális csatornán. Szlávik János hangsúlyozta: úgy tűnik, hogy

hamarosan vége lesz a harmadik hullámnak.

Arra a kérdésre, hogy mennyire kell félni a vírus mutánsaitól, a főorvos azt mondta: Nagy Britanniából kell kiindulni, ahol 50-60 százalékos átoltottságnál megjelent az indiai mutáns, és bár kisebb gócokban felütötte a fejét, nem terjedt tovább betegség.    

Várható, hogy AstraZeneca után Pfizerrel kapjuk a második oltást

A főorvos azt mondta, hogy a gyermekvállalásra készülők minél hamarabb oltassák be magukat, akár mindkét oltással, és utána két-három hónappal nyugodtan jöhet a várandósság. Ha valaki az első oltása után esik teherbe, akkor a másodikkal várja meg terhessége harmadik-negyedik hónapját. Szabály, hogy

három hónapos terhességtől fel lehet venni mindkét oltást

– fűzte hozzá. Kitért arra is, hogy nemrégiben megjelent egy tanulmány, amely szerint az oltások keveréséből előny származhat. Az első hírek arról szóltak, hogy két oltást keverése esetén a reakciók erősebbek, de a legújabb hírek szerint egy AstraZeneca-oltást követő Pfizer-oltással nagyobb védettséget lehet elérni, mint két AstraZenecával. Ez még ellenőrzés alatt áll, de várható, hogy ezeket az oltásokat majd keverik – mondta Szlávik János.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezt a járványt valószinüleh már mesterségesen fenn fogják tartani. Ezt bizonyítja az is, hogy az EU annyi oltást rendelt jövőre a gyártóktól, hogy a lakosságot ákár 4-szer is át lehetne oltani.

"lesz 4. hullám, kb október-november környékén várják a szakértők"

Igen, kb. akkorra van betervezve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés