Jakab Ferenc: Borítékolható, hogy lesz negyedik hullám

2021. április 30. 13:39
Oroszi Beatrix epidemiológus szerint ettől azért is lehet tartani, mert világszinten magasak az esetszámok.

Két szakember is úgy látja, hogy nem lesz elkerülhető a koronavírus-járvány negyedik hulláma. Jakab Ferenc virológus szerint borítékolható, hogy lesz, ő maga azon is csodálkozna, ha a vírus eltűnne. Oroszi Beatrix epidemiológus szakember azért tart tőle, mert világszinten magasak az esetszámok – hangzott el a Nyitás, vakcinák, hullámok című online Facebook-beszélgetésben, amelyről az Index tudósított.

Jakab azt reméli, ha újabb mutánsok bukkannának fel, akkor 60-70 százalékos védettséget talán nyújtanak a jelenlegi oltások. Az ATV-nek ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a vakcinakészítők a variánsok megjelenéséhez tudják igazítani az oltóanyagot, és emiatt nem kell aggódni.

Még mindig mi futunk a vírus után, és nem a vírus utánunk – emelte ki.

Oroszi Beatrix szerint Magyarország kifejezetten jól állt a harmadik hullám előtt, megkezdődött az oltási kampány, egy új variáns mégis tudott harmadik hullámot csinálni, és ebből az epidemiológus szerint tanulnunk kell. Jakab Ferenc ehhez hozzátette, hogy ezért lenne fontos a globális oltási stratégia. „Azok lesznek a világban a gócpontok, ahol kevés az oltás” – fogalmazott.

A beszélgetésben szóba került India is. Jakab Ferenc szerint az ázsiai országban ott valóban nagyon rossz a helyzet, de az „nem írható száz százalékban az új variáns számlájára”, hiszen azt követően vált kritikussá a helyzet, hogy elkezdtek nyitni. Oroszi ezt azzal egészítette ki, hogy fel kell készülni, és folyamatosan készenlétben kell lenni, mert akár néhány nap alatt rohamosan meg tud változni a járványhelyzet. Egy szuperterjesztő esemény nagy kockázat lehet, ilyen például egy tömegrendezvény vagy egy fesztivál.

Mindketten elmondták azonban azt is, hogy nyitni kell, mert nem lehet bezárva élni, ugyanakkor okosan kell megtervezni a lépéseket. Oroszi fontosnak tartja, hogy a döntéshozók és a teljes társadalom között legyen konszenzus. Szerinte 2022-ben lehet majd hátradőlni.

Védőfelszerelést viselő ápoló és orvos a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. MTI/Vasvári Tamás

Összesen 101 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kína nagyon tisztességtelen eszközöket és módszereket alkalmaz az általa biológiai fegyverekkel indított III. világháborúban.
A G20 országokban pusztító kínaivírus és az újabbnál újabb továbbfejlesztett variánsai térdre kényszerítik Kína előtt azokat a civilizált országokat, amelyeket kínai kollaboránsok irányítanak.
Ezidő szerint mi vesztésre állunk Kínával szemben.
1 hónap múlva már nálunk is szétterjesztik az új vírusvariánsukat - remélem, hogy ezt más is látja.
Szóval nem kell majd a hülyerizsa a felelőtlenfiatalokról meg a ziránigyógyszerészhallgatókról.

Te mit teszel, hogy kikerüljünk a csávából?

"De mit okoz az oltás 20-30 év múlva a szervezetben"... - ez a te - jogos - kérdésed, bár kissé demagóg ízű, de ez nyugtalanít engem is, tudva, hogy 20.30 év múlva, engem ez már nem érint, valószínűleg.
Ez még inkább nyugtalanít
"nem lesz elkerülhető a koronavírus-járvány negyedik hulláma Jakab Ferenc virológus szerint"
MIÉRT? MIÉRT TÖRVÉNYSZERŰ, HOGY JÖNNIE KELL?
Erre nagyon kíváncsi lennék.
"újabb mutánsok bukkannának fel" - rendben, de az influenzáról ezt ismerjük, együtt tudunk élni velük.
MI AZ, AMIBEN A COVID KÜLÖNBÖZIK az influenzától, hogy ennyire félelmetesen megújuló tulajdonsággal rendelkezik.
Talán, mert így rendelkeztetik, rendelkeztették, amikor útba indították?
Csak ez vetődik fel az emberben, ill. még egy: az emberiség, főleg a harmadik világ elbarbalizálódása, amit szétterítenek a Föld bolygón, elsősorban higiénia téren.
De akkor miért támogatják a világvezér Soros-spekuláns askenázik, hogy ez az elbarbarizálódás ezerrel hasítson az Európai Unió területén?

Ezt mondd az unokatestvéremnek, akinek a negyvenes férjét temették szombaton. Aki ott maradt két gyerekkel egyedül. És még örülhet is a család, hiszen ő élve lejött a lélegeztetőgépről.

Én láttam, Orbán személyesen gyártja a mutánsokat a laborjában, Szijjártó meg terjeszti. Vakuljak meg, ha nem igaz.

És mi van azokkal a dékásokkal, akik azért haltak meg, mert visszautasították a vakcinát?

Miről beszélsz? Hosszú sorok alakultak ki.
A virus ellen nincs gyógyszer. Csak az immunrendszer képes legyőzni.
Válaszolnál arra az egyszerű kérdésre, hogy mi az, amit nem kapott meg a beteg, amit meg kellett volna kapnia?
Mert az, hogy lerohasztott egeszségügy, az a ti politikai terméketek, ami a te hitvilágodban elegséges válasz, de pörgesd a tényeket, Zsugabubus. Mi nem dékában hoszünk és bennünket nem ölnek meg a politikusaink.

Jó, ott hagyta.
Akkor kérjük a tényeket. Ki és milyen ellátást nem kapott meg ? Tényeket. A hitelveiddel szórakoztasd a dékásokat.

Mondja ezt egy agyhalott dékás, ezért nyír ki titeket könnyedén , Gyurcsány gazember csapata.

Ez nem a vakcinától van,hanem attól, hogy a fiatalabbak immunredszere jobban reagál. Kb. ez a citokinvihar nevű jelenseg is. Kb.

...szinte... a kamionok járnak, illegális belépések, különleges engedélyek vannak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés