Április 30-án adhatunk fel utoljára táviratot

2021. április 7. 9:05
Egyre kisebb volt rá az igény a Magyar Posta szerint, tavaly csupán 23 ezret küldtek.

A Magyar Posta Zrt. április 30-án, 174 év után kivezeti portfóliójából a belföldi távirat és a Posta-Világfax szolgáltatást. A társaság kedden az MTI-vel azt közölte, hogy a távirat iránti igény az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent. Míg 30 évvel ezelőtt évente mintegy 8 millió táviratot küldtek egymásnak üzleti ügyfelek és magánszemélyek, az utóbbi években már csak az évi tízezres nagyságrend volt jellemző. 2020-ban 23 ezer volt a feladott táviratok száma – írták.

A távirat kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban is megszűnt a szolgáltatás

A közlemény szerint az országban az első táviratot 174 éve, 1847-ben Bécs és Pozsony között továbbították. Eleinte csak hivatalos táviratokat adtak fel, majd hamarosan megnyitották a lehetőséget a magánforgalom előtt is. A táviratnak a maga korában óriási jelentősége volt az információtovábbításban, ez előbb

a telefon széles körű elterjedésével, majd az internet fejlődésével párhuzamosan

drasztikusan csökkent. A levéltávirat mellett népszerű volt az úgynevezett dísztávirat is: a feladó ebben a rövid szöveges üzenet mellett képet, rajzot vagy fényképet is küldhetett.

Hozzátették, hogy a távirat kivezetése nem példa nélküli, számos európai országban – például Ausztriában, Csehországban, Németországban, Hollandiában, Franciaországban és Szlovéniában – is megszűnt a szolgáltatás. A távirat szolgáltatás kivezetése a Magyar Posta modernizálási programjához illeszkedik, hiszen a vállalat vezetésének célja az ügyféligényeket lefedő termék- és szolgáltatáskínálat kialakítása, figyelembe véve a gazdaságossági szempontokat – olvasható a közleményben.

(MTI)

Fotó: A Londonban élő Orosz Mária a férjétől 1956. november 2-án kapott távirata, a fénykép 2016. október 13-án készült. MTI Fotó: Kallos Bea

Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Volt a kérdés, hogy miért nem engedte Kádár a sportolóinkat a Los angelesi olimpiára 1984-ben.

Táviratozott Moszkvába:
- Mehetnek a magyar sportolók az olimpiára? Stop.
Válasz:
- Természetesen mehetnek. Stop. Gáz Stop. Kőolaj Stop.

Na, jó, akkor menjünk bele a részletekbe! Egy párat abból a rengeteg elemből, légyszi!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés