Milliárdokat követelnek az ortodoxok a Mazsihisztől

2021. március 3. 8:15
A MAOIH határozottan fellép a három zsidó bevett egyházat megillető örökjáradék igazságtalan elosztása ellen – olvasható a nyilatkozatukban.

A Neokohn írta meg, hogy a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH) elnöke, Deutsch Róbert György levélben szólította fel Heisler Andrást, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) elnökét, hogy azonnal rendezze a Mazsihisz 10 milliárd forintra duzzadt tartozását. Emellett a hivatalos levélben arra is felszólította, hogy kezdeményezze a magyar kormánynál a zsidó bevett egyházakat megillető örökjáradék jövőbeni folyósításának a módosítását az arányosság és az igazságosság jegyében

Készek a bíróságra menni

A vitában a felek álláspontja 2018 óta nem változott, így figyelemmel arra, hogy a Mazsihisz a korábbi felszólításokra sem reagált, a MAOIH kész perre menni az ügy érdekében.

A hagyományos vallási értékektől az utóbbi években egyre jobban távolodó Mazsihisz jogtalan forrásfelhasználása alaptevékenységünket veszélyezteti.”

– nyilatkozott Deutsch Róbert az ügyben.

Hozzátette: „éveken keresztül tettünk kísérleteket az igazságtalan forrásfelosztás békés rendezésére, de sajnos minden kezdeményezésünket elutasították”.

Évek óta folyik a vita

A rendszerváltás után elfogadott egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény után a ’90-es évek végére sikerült a történelmi egyházaknak aláírnia az ún. örökjáradék-megállapodást a magyar állammal. Ennek értelmében a természetben vissza nem adott, illetve a pénzben nem kártalanított ingatlanokkal kapcsolatos igények éves járadékká alakultak.

A három történelmi zsidó egyház képviseletében akkor eljáró Mazsihisz és a magyar kormány között 1998. október 1-jén jött létre megállapodás a fentebb említett ügyben. Ennek értelmében a járadék alap összértékét, 13,511 milliárd forintot, járadékforrássá alakítottak. A MAOIH közleménye szerint

a járadék belső felosztásának igazságtalansága a kezdettől fogva nyilvánvaló volt

és a probléma megoldása az EMIH újraalakulásaával és az ortodoxok Mazsihiszből történő kiválásával halaszthatatlanná vált.

A követelés középpontjában az áll, hogy az örökjáradék alapját képező ingatlanok értékének kb. 40%-a az ortodox ingatlanok értéke. Viszont az 1998 óta kifizetett összesen 30 milliárd forint a járadék összegének alig több mint 5%-át kapta meg a MAOIH.

 

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában