Vásárhelyi intézmények rombolásáról és könyvégetésről posztolt egyet

2021. február 8. 14:30
Végül az is kiderült, mire gondolt a szociológus. Igen, az SZFE-re.

Vásárhelyi Mária újabb örökérvényű igazságot rögzített Facebook-oldalán. Még szerencse, hogy odabiggyesztette a szentencia végére, mire gondol konkrétan. „A szabad és független intézmények rombolása semmiben nem különbözik a könyvégetéstől! #freeSZFE” – írta.

Kép forrása: Vásárhelyi Mária Facebook-oldala

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyre jobbal épül le agyilag. Ez már olyan fos szint, hogy a facebookon kívül másnak nem kell.

A szovjetek a "győzelmükről szóló könyveket is furcsán égették:
Érdemes ezzel kapcsolatban pillantást vetni arra, hogyan kezelte az egymást követő szovjet vezetés a második világháborúról szóló történetírást.

Ebben segítségünkre van Viktor Szuvorov, eredeti nevén Vlagyimír Rezun, a Szovjet Katonai Hírszerzés Főigazgatóságának (GRU) volt operatív tisztje, több magyarul is megjelent könyv szerzője. (Az M-nap, ki kezdte a második világháborút?, 2013, Öngyilkosság, miért támadta meg Hitler a Szovjetuniót?, 2013, Jégtörő, Hitler mint eszköz Sztálin kezeiben, 2014.)

Az alábbi tanulságok Szuvorov válaszaiból származnak, amiket 2011. március 24-én adott az őt meginterjúvoló Viktor Kalasnyikovnak htpp://zaxid.net/article/88370..

Míg Sztálin élt, 1953 márciusáig, csupán egyetlen könyvet engedélyeztek a második világháborúról és ez maga Sztálin könyve volt: A Szovjetunió Nagy Honvédő Háborúja.
Miután Sztálin meghalt, vagy valaki segítette őt át a másvilágra, hirtelen felfedezték, hogy addig csak egyetlen mű foglalkozott a grandiózus háborúval és most azt is el kell tüntetni minden könyvtárból és meg kell semmisíteni.
Amikor Hruscsov pártfőtitkár és Zsukov marsall került a hatalom csúcsaira, megparancsolták egy ötkötetes történelemkönyv elkészítését a Nagy Honvédő Háború témájáról. Amikor Zsukovot eltávolították a hatalomból ezt a vállalkozást is leállították. Hruscsovval a hatalom csúcsán egy hatkötetes történetet adtak ki a háborúról. Az ő bukása után ennek a sorozatnak még a birtoklása is nevetségessé vált a Szovjetunióban a hamisítások következtében.
A kötetek száma látványosan növekedett abban a kiadásban, amit Brezsnyev elvtárs íratott. Ez tizenkét kötetre rúgott. De amint Brezsnyev elvtárs távozott az élők sorából, ez a 12 kötetes mű is elfogadhatatlanná vált. A hruscsovi hat kötetben Hruscsov nyerte meg a háborút, a brezsnyevi tizenkét kötetben pedig Brezsnyev.
Volt kísérlet a történelem újraírására Gorbacsov pártfőtitkár szemszögéből is, de kudarcba fulladt, ahogy a győzelem 50. és 60. évfordulóra szánt kísérletek is.
A legújabb munkát, amit a Szergej Nariskin által vezetett kutatócsoport jegyez, mindössze 1,000 példányban adták ki, így gyakorlatilag hozzáférhetetlen. – nyilatkozta Szuvorov.

Az Ideiglenes Nemzeti Kormány az Ideiglenes Nemzetgyűlés által Debrecenben, 1944. évi december hó 22. napján nyert felhatalmazás alapján a Moszkvában, 1945. évi január 20. napján megkötött fegyverszüneti egyezmény 16. pontjának végrehajtásaként a következőket rendeli:
1. Meg kell semmisíteni a könyvnyomdák, könyvkiadó vállalatok, könyvkereskedők, köz- és kölcsönkönyvtárak, iskolai könyvtárak, valamint magánszemélyek birtokában levő minden fasiszta szellemű, szovjetellenes és antidemokratikus sajtóterméket (könyv, folyóirat, napilap, hirdetmény, röplap, képes ábrázolat stb.), tekintet nélkül arra, hogy az a magyar vagy más nyelven jelent meg. (Az 530/1945. M. E. számú rendelet eleje)
A rendelet mellékletében 2,686 címet sorol fel, amelyeket eszerint meg kellett semmisíteni. És a kommunisták akkor még be se rendeződtek. Ez eddig csak Moszkva parancsa volt egy köztársasági magyar kormány számára, úgyis, mint a Harmadik Köztársaság bemutatkozása Magyarországon.
Ezzel szemben a Wikipédia "Könyvégetés" cikkéből (2012. december 15-én):
"A modern korokban is történtek könyvégetések, ezek közül az egyik legismertebb a náci könyvégetés, amely Joseph Goebbels parancsára történt, és ezen könyvégetés során közel 20–25 ezer könyvet pusztítottak el."
Ezek szerint, ha egy viszonylag alacsony példányszámot veszünk alapul, mondjuk 1,000 példányt címenként, akkor maximum 25 címet semmisítettek meg. Mi ez a kommunisták által megsemmisített, bezúzott, betiltott, papírhiány miatt elutasított, így napvilágot sohase látott könyvek számához képest?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés