Hétfőtől elérhető lesz a digitális jólét szoftver alapcsomag

2021. január 24. 11:27

A kormány az egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremtené meg az embereknek.

2021. január 24. 11:27

Jövő hét elején válik elérhetővé az ingyenesen letölthető digitális jólét szoftver alapcsomag, amellyel a kormány az egyre kevésbé nélkülözhető digitális hozzáférés lehetőségét teremti meg a magyar embereknek – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A tárca a közleményében hangsúlyozta, a koronavírus-járvány minden eddiginél látványosabban rámutatott:

a megfelelő informatikai háttér bármely helyzetben, minden korosztály életét megkönnyíti.

A digitális jólét szoftver alapcsomag könnyen telepíthető és használható operációs rendszer és felhasználói szoftverek együttese, amely nyílt forráskódú megoldásokkal helyettesíti a drága operációs rendszereket és irodai programokat. Az alapcsomag böngésző, levelező és multimédia programokkal felszerelve teszi lehetővé a számítógépes munkavégzés, tanulás és szórakozás mellett a hivatali ügyek elektronikus intézését.

Az alapcsomag felgyorsíthatja a nyílt forráskódú szoftverek elterjesztését, amelynek használói jelentős összeget takaríthatnak meg – idézték a közleményben Schanda Tamást, az ITM parlamenti államtitkárát. A kormány képviselője közölte, a nyílt forráskódú szoftverek fejlesztése és terjesztése hozzájárul ahhoz, hogy egyre többen sajátítsák el a legfontosabb digitális készségeket. A polgárok és a vállalkozások digitális kompetenciafejlesztése nemcsak a magyar gazdaság növekedésének, hanem Magyarország versenyképességének is fontos tényezője – tette hozzá Schanda.

A gyermekeknek nem engedik betölteni a veszélyesnek minősített oldalakat

Az államtitkár kitért arra is, a digitális jólét szoftver alapcsomagba elsősorban magyar kis- és középvállalkozások által fejlesztett vagy testre szabott szoftverek kerültek be. Az alapcsomag minden programja, a telepítést és a használatot segítő összes útmutató, segédlet és oktatóanyag magyar nyelvű. Az idősebbek testre szabott, felhasználóbarát profilt kérhetnek, a gyermekeknek biztosított fiókokban pedig nem engedik betölteni a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által veszélyesnek minősített oldalakat. A digitális jólét szoftver alapcsomag a www.szoftveralapcsomag.hu oldalról tölthető le január 25-étől.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 72 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
stkontra
2021. február 02. 09:23
Linux Mint 20 aéapú rendszer. Jól használható kezdőknek. https://linuxlap.hu/digitalis-jolet-szoftver-alapcsomag/
stkontra
2021. január 25. 09:37
Nálam sem megy az oldal. Tényleg nem kellene a fájlokat ugyanarra a kiszolgálóra rakni, amire a weboldalt. :(
jánosa
2021. január 25. 09:27
Én nem tudok belépni a szoftver alapcsomag.hu ra. felhasználónevet és jelszót kér. Akkor valahol regiszrálni kellene nem?
konfucius
2021. január 25. 08:22
Kicsit OFF, de azért témába vág, előre is elnézést: Átálltam gugliról a kacsás keresőre, laptopon tökéletesen működik, de telefonon nem tudom úgy beállítani a böngészőmben (ff for ios), hogy a címsorba írt cuccra azonnal rákeressen, helyette mindig betölti a kereső főoldalát, ahol újra be kell írni a keresést. Elég idegesítő, hátha nem ilyen a cucc, csak én nem állítottam be jól valamit, bár nem találtam erre semmilyen beállítási opciót. Esetleg el tud valaki irányítani a megfelelő irányba? Köszi! ON
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik