Ön meg tudná oldani a szombati középiskolai felvételiket?

2021. január 23. 11:38

Elérhetőek a feladatok és a megoldások is.

2021. január 23. 11:38
null

Szombaton tartják a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat, az érettségik során már alkalmazott és bevált járványügyi szabályok szigorú betartása mellett – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az MTI-vel.

A tárca tájékoztatása szerint az írásbeli két részből áll: előbb 45 perces magyar nyelv és irodalom, majd egy szünet után 45 perces matematika feladatsor vár a diákokra. A vizsgákat – a járványhelyzetre való tekintettel – a korábbiaknál lényegesen több, 535 helyszínen szervezték meg, ezzel is csökkentve a járványügyi kockázatokat.

Az idei felvételire 75 ezer tanuló jelentkezett.     

Az alkalmazandó egészségvédelmi óvintézkedéseket tartalmazó ajánlás egy hónapja megtekinthető az Oktatási Hivatal honlapján. Ennek értelmében az intézményekbe kizárólag testhőmérséklet-mérést követően, maszkban lehet belépni, a vizsga során egy teremben legfeljebb 10 tanuló lehet.  Védőmaszk viselése a felügyelő tanárok számára kötelező, a vizsgázók számára a tanteremben ajánlott. Minden helyszínen biztosítják a szervezők a megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítő szert, emellett a tankerületek védőkesztyűt is biztosítanak a vizsgadolgozatok kezelésében és javításában résztvevő pedagógusoknak.   

Az eljárásban való részvétel egyébként nem kötelező, a középiskolák mintegy felében nem szükséges a központi felvételi írásbeli, ezek az intézmények saját felvételi eljárásukat követik. Az iskolák jelentős részében ugyanakkor a túljelentkezés miatt indokolt a felvételizők teljesítményének egységes elvek szerinti rangsorolása. Mivel visszatérő kérdés, hogy az írásbeli felvételi túl könnyű, vagy túl nehéz volt-e, a szaktárca felhívta a figyelmet arra, hogy a vizsga célja a tanulói teljesítmény objektív mérése, ezért az egységes írásbeli feladatsor eltérő nehézségű feladatokat tartalmaz, éppen ettől alkalmas arra, hogy a vizsgázók rangsorolása megtörténhessen. Az előző évek nyilvánosan elérhető eredményei azt igazolják, hogy a nehézség foka éppen ennek a célnak megfelelő. 

Szombat délre már meg is jelentek a feladatok, a megoldások is folyamatosan jönnek, itt tudja megnézni őket.

Nyitókép: MTI Fotó, Honéczy Barnabás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vizesnyolcas
2021. január 24. 19:04
A középiskolai matek irásbeli felvételiről 10 perc után távoztam. Az anyukák, akik a tanterem előtt várakoztak az ivadékaikra, mind azt hitték, azért jöttem ki olyan hamar, mert feladtam. Mindenki elkezdett vigasztalni, hogy nem kell elkeseredni, majd legközelebb jobban sikerül. Nem volt szívem csalódást okozni nekik.
Ombudsmanyus
2021. január 24. 15:58
Az irodalom 5. kérdésnek mi értelme van?
hlaci83
2021. január 23. 16:30
Minek megoldani, ha blokád alá lehet vonni az iskolát?
Gullwing
2021. január 23. 14:50
Én írtam!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik