Hamarosan engedélyezhetik itthon az orosz vakcinát

2021. január 20. 19:22
Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet befejezte a dokumentáció vizsgálatát, a Nemzeti Népegészségügyi Központon múlik, hogy mikor indulhat meg a vakcina szállítása.

Az Index információi szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta az orosz Szputnyik vakcina dokumentációjának ellenőrzését, majd jóváhagyta annak engedélyezését. A több ezer oldalas anyagot december óta vizsgálták.

Ez egy komoly lépésnek számít abba az irányba, hogy Magyarországon is használatba kerüljön az orosz vakcina. Az engedélyeztetés következő fázisa a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboros és egyéb vizsgálatait jelenti, amennyiben az NNK-ban is mindent megfelelőnek találnak, akkor megindulnak a szállítmányok Oroszországból.

Az EU gyógyszerhatóságának szerepe

Mivel Magyarország az Európai Unió tagországa, ezért az EU gyógyszerhatóságának, az EMA-nak is engedélyt kell adnia minden itthon forgalomba hozott vakcina alkalmazására. Az EMA korábban úgy nyilatkozott, hogy az Európai Bizottság döntésének értelmében vészhelyzeti sürgősségi eljárásban engedély nélküli termék is forgalomba hozható ideiglenesen az Unióban. Ebben az esetben azonban a vakcinát engedélyező tagországot terheli a teljes felelősség – hangsúlyozták.

Az OGYÉI emberei jelenleg is Oroszországban tartózkodnak

Az OGYÉI szakértői korábban már ellenőrizték Oroszországban a Szputnyik vakcinát előállító üzemet, csütörtökön pedig megtekintik azt az intézetet, ahol a vakcinák gyógyszerészeti engedélyét állítják ki, vagyis az OGYÉI orosz megfelelőjét. Ha minden a tervek szerint halad, akkor a pénteken Moszkvába látogató Szijjártó Péter külügyminiszter már a vakcina behozatalával kapcsolatban tárgyalhat kollégájával.

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés