MSZÉSZ-elnök: Pünkösdig tarthatnak zárva az éttermek és a szállodák

2021. január 19. 16:08
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke, Flesch Tamás úgy látja, nem valószínű, hogy Pünkösd előtt kinyithatnak az éttermek és a szállodák.

Több hazai éttermes és szállodás is kézhez vehette Flesch Tamás járványhelyzettel kapcsolatos tájákoztatását – olvasható az Indexen. Mint ismert, a koronavírus következtében a szállodáknak, éttermeknek, a színházaknak, moziknak, múzeumoknak be kellett zárniuk, ami természetesen óriási anyagi terhet jelent a tulajdonosoknak. A vendéglátósok, turisztikai és szépségipari szolgáltatók mind a korai nyitásban bíztak Magyarországon és külföldön is, Flesch Tamás szerint azonban nincs ok az optimizmusra  

Sajnos a járványhelyzet se hazánkban, se Európában nem javult

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke  a szövetség tagjait e-mailben tájékoztatta a jelenlegi helyzetről. Mint írja, „a kormányzati kommunikáció, és az MTÜ tájékoztatása szerint, a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg Pünkösdig fennmaradnak.”

Levelében, melyet az Index közölt, ez áll:

„Tájékoztatjuk Önöket, hogy a kormányzati kommunikáció, és az MTÜ tájékoztatása szerint, a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg Pünkösdig fennmaradnak. Sajnos a járványhelyzet se hazánkban, se Európában nem javult, így a környező országok is folyamatosan hozzák meg a szigorító intézkedéseket. A szállodáknak, éttermeknek, a színházakhoz, mozikhoz, múzeumokhoz, stb. hasonlóan további zárva tartásra kell felkészülniük.Tudjuk, s jeleztük is a döntéshozóknak, hogy ez, a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. A zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, s a szakképzett munkaerő megtartása is rendkívül költséges. Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz. Addig pedig tovább tárgyalunk a minél jelentősebb állami segítség érdekében.”

Külföldön se bírják

Flesch Tamás szerint nemcsak itthon, Európa többi országában is hasonló a helyzet, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok nem teszik lehetővé a hamarabbi nyitást. Ausztriában vasárnap például  több ezer ember mozdult meg a Sebastian Kurz kormányfő által bejelentett járványügyi szigor további fenntartása ellen, Olaszországban egyre több étterem és kávézó csatlakozik ahhoz a polgári kezdeményezéshez, amely egyértelműbb járványügyi szabályozásokért küzd, és Amszterdam belvárosában is megközelítőleg kétezer ember gyűlt össze előzetes engedély nélkül, hogy közösen tiltakozzanak a kormány által belengetett további járványügyi szigorítások bevezetése ellen.

A korlátozások ellen szóló demonstrációhullámról itt írtunk részletesebben.

 

 

Címlapképünk illusztráció. Fotó: YouTube

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés