Conte távozását követelik az olasz parlamentben

2021. január 18. 14:51
Az olasz kormányfő korábban bejelentette, hogy nem készül lemondásra.

Az országnak okozott kárnak nevezte a járvány idején kirobbantott válságot és a parlament segítségét kérte a kormányzás folytatásához Giuseppe Conte miniszterelnök a képviselőházban tartott beszédében, amelyről az alsóház hétfő este, a felsőház kedden délelőtt szavaz.

Giuseppe Conte egyórás felszólalásában kijelentette, alaptalan és magyarázhatatlan a belpolitikai feszültség, amely csak zavart keltett az olaszok között. „Aki a szívén viseli az ország sorsát, segítsen, hogy a kormány minél előbb újraindítsa munkáját, együtt vezessük ki az országot a pandémiából” – mondta a miniszterelnök. Giuseppe Conte elsőként a képviselőházban kér támogatást azt követően, hogy a legkisebb kormánypárt, a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország (IV) visszavonta minisztereit. Conte – az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt között 2019 szeptemberében alakult – második kormánya eredményeit és jövőbeli programját vázolta a kormány érdemének tulajdonítva, hogy az ország védelmet kapott a járványveszélyben, valamint elkerülte a társadalmi összeroppanást. Elképzelhetetlennek nevezte a kormányválságot a pandémia harmadik hullámában, az oltási kampány időszakában, a gazdasági helyreállítási források felhasználásáról esedékes döntések közepette. Adóreformot, a járványtól sújtott vállalkozások támogatását, újabb családtámogatási eszközöket ígért. Hangoztatta kormánya Európa-barát politikáját, kiemelte, hogy Róma idén vette át a G20-as csoport elnökségét. Bejelentette, hogy új politikai paktumot kész kötni a kormányát támogató erőkkel.

„Olaszország nem érdemli meg a válságot” – jelentette ki Giuseppe Conte. A kormányerők és az ellenzék támogatását kérte az intézmények és a lakosság közötti bizalomvesztés helyreállítására. Matteo Renzi említése nélkül súlyos felelőtlenségnek nevezte a belpolitikai bizonytalanság kirobbantását. Renzinek üzenve úgy vélte, „a mostani kényes időszakban az ország, nem az egyének érdekeit kell szem előtt tartani”. Renzi pártjának, az Élő Olaszországnak a kormányból csütörtökön kilépett államtitkára Ivan Scalfarotto úgy reagált, Conte a mai napig nem osztotta meg a több mint 200 milliárd euró helyreállítási csomag felhasználási részleteit. „Conte csak ígérni és halasztani tud, képtelen cselekedni” – mondta Scalfarotto hangoztatva, hogy pártja kész a kormányzást folytatni, de új feltételekkel.

Giuseppe Conte beszéde alatt az ellenzék tagjai „Conte mondj le!” feliratú táblákat tartottak a magasba. A frakciók felszólalása, a miniszterelnök újabb válaszadása és az ülésterem fertőtlenítése után a felsőház az esti órákban tartja a voksolást. Döntőnek a keddi szenátusi szavazás számít, mivel a felsőházban a kormánynak nincsen meg az abszolút többsége. Sajtókommentárok szerint Giuseppe Conte egyszerű többséggel is a helyén marad, ehhez azonban az szükséges, hogy az Élő Olaszország tartózkodjon. A bizalmi szavazás eredményére várva a baloldali napilap La Repubblica az olasz politika egyre nagyobb meglepetésének nevezte Giuseppe Contét, aki – mint az újság fogalmazott – „kakukkhoz hasonlóan befészkelődött a Beppe Grillo alapította Öt Csillag Mozgalom fészkébe.” A La Stampa értesülései szerint Conte „titkosszolgálati, egyházi, szabadkőműves” kapcsolatait is bevetette, hogy minél több szenátort rávegyen a kormány fenntartására. A Corriere della Sera emlékeztetett, hogy a Contét támogató parlamenti tagok valójában fizetésükről nem akarnak lemondani, amelyet előrehozott választásokkal elveszítenének. Az ellenzéki Liga párt vezetője, Matteo Salvini az Il Tempónak úgy nyilatkozott, Conte játszmája a következő hetekben dől el, amikor a parlamenti bizottságokban is többséget kell szereznie. „Conte a Marson él, ha azt hiszi, az olaszoknak rá van szüksége” – jelentette ki Salvini.

(Fotó: MTI/AP/Alessandra Tarantino)

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek a kulturálatlan digók biztos azt írták ki, hogy "lófasz".

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés