Balogh László: Pörgős évkezdés várható a ház- és lakásépítési piacon

2020. december 30. 14:05
Nagyot lökhet az ingatlanpiacon az éjszaka megjelent kormányrendelet az ingatlan.com elemzője szerint.

A közel nulla energiafogyasztású ingatlanok építését előíró szabályt elcsúsztatták fél évvel, a nagyobb családi házakat, legfeljebb hat lakásos társasházakat pedig egyszerű bejelentéssel lehet építtetni – írta meg a Portfolio.

Hozzátették: a nagyobb családi házakat és 1000 négyzetméter alatti, 6 lakásos társasházakat is egyszerű bejelentéssel lehet építeni, egészen február elejéig. Emellett az új építésű ingatlanok közel nulla energiafogyasztását előíró határidő is későbbre tolódott. A korábbi szabályozás szerint januártól csak közel nulla energiaigényű lakóingatlant lehetett volna átadni. Az új szabály szerint azonban csak 2021 júliusától lép életbe a szigorítás.

Az energiafogyasztásra vonatkozó határidő meghosszabbítása miatt megkezdett ház- és társasház-építkezéseken dolgozó építtetők és a vevők sem kerülnek lehetetlen helyzetbe, ha az esetleges csúszások miatt az átadás a következő évre tolódik. Az építési engedélyezési folyamatot kiváltó egyszerű bejelentések kibővítése miatt pedig könnyebb lehet megfelelni a 2022 végi határidőnek, ami az 5 százalékos áfa kihasználása szempontjából fontos" – magyarázta a szakértő.

Azt is hozzátette: a járvány miatt megtorpant lakáspiac, ezen belül az újlakás-építések lendületet kaphatnak 2021-ben. Többek között a most megjelent új szabályok, valamint az állami támogatások bővítése, köztük a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetése pörgetheti a szektort. Az új lakások piaca óriási kínálatbővüléssel lép át az új évre: az ingatlan.com saját adatai szerint decemberben 65 százalékkal nőtt a frissen meghirdetett eladó új lakások száma – írta meg a Portfolio.

(Portfolio)

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés