Budapest rendkívül nehéz helyzetben van

2020. november 20. 18:17

Karácsony Gergely
Facebook
A spórolást magunkon fogjuk kezdeni, készen állunk arra, hogy harminc éves politikai tabukat döntsünk meg.

„Budapest rendkívül nehéz helyzetben van. A világ minden nagyvárosának meg kell küzdenie két romboló hatással, a járvánnyal és a gazdasági válsággal. De Budapest helyzete különleges, mert egy harmadik romboló hatással is küzdenünk kell: az Orbán-kormány elvonásaival. A kormány ugyanis nem partner ebben a válságban, hanem hátráltatja Budapest talpra állását. A járvány, a válság, és a kormányzati elvonások következményeitől minden erőnkkel meg akarjuk védeni a budapestieket. Ezért a terheket elsősorban magunknak kell viselnünk, a városvezetésnek, a város cégeinek. A város kifosztása biztosan nem felelős kormányzás, mert a felelősség ebben a helyzetben azt követeli meg, hogy ne megszorításból legyen több, hanem okos megtakarításból. A spórolást magunkon fogjuk kezdeni, készen állunk arra, hogy harminc éves politikai tabukat döntsünk meg.

– Először is, megszüntetjük a főpolgármesteri keretet, amely eddig 200 millió forintot biztosított a mindenkori városvezetés számára különböző támogatásokra. Ebben az évben már a felét megspóroltuk, de a teljes megszüntetés mellett döntöttünk.

– Dorosz Dávid lemondása után megüresedett főpolgármester-helyettesi posztot nem töltjük be, a főpolgármesternek, mint a korábbi években többször is, négy helyettese lesz.

– Nyolcról ötre csökkentjük a fővárosi bizottságok számát.

– Csökkentjük a frakciók költségeit.

– Két fővárosi intézmény is megszűnik, a Mozaik és a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága, feladatait más intézmények veszik át. Ez az átszervezés nem érinti a dolgozókat, a piaci árusokat és a fogyasztókat sem.

– Nagyon jelentős átalakítást jelent, hogy 5 fővárosi cég fog összeolvadni, a Bécsben és német nagyvárosokban is jól működő Stadtwerke-modelljéhez hasonlóan. Így a Főkert, a Budapesti Temetkezési Intézet, a Főkétüsz, az FKF és Főtáv, valamint a Budapesti Városüzemeltetési Holding ezentúl egy közös közmű céggé olvad össze. Fontos hangsúlyozni, hogy ezek az átszervezések nem érintik a szakmai dolgozókat. Érintik viszont a vezetői, politikai pozíciókat. 21 felügyelőbizottsági helyet szüntetünk meg, kevesebb vezetői poszt, kevesebb szolgálati autó, racionálisabb és hatékonyabb működés – ez a cél. Az átalakítást Walter Katalin dolgozta ki, készítette elő, a végrehajtás az új közmű cég vezérigazgatóként január elsejétől Mártha Imre feladata lesz, aki állami vállalat élén, az üzleti szférában és a fővárosi városüzemeltetésben is bizonyította rátermettségét.

– Walter Katalint pedig Budapest legnagyobb és jelenleg a legnehezebb helyzetben lévő cége, a BKK vezérigazgatójának nevezem ki január elsejétől.

Nagyon nehéz helyzetben vagyunk, de mindent megteszünk, hogy megvédjük a fővárosunkat, és a budapestieket a járvány, a válság és a kormányzati megszorítások hatásaitól.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 131 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Miniszerelnökjelölti harc beindult. 2022 ig kinyírják egymást.
Kávét!

Nekem nem Karácsony a miniszter jelöltem, hanem a Dobrev. Rá már Berija is csettintene' bojler még nem volt Mo n király.
Ha valaki emlékezne a Rákosi sztorira.

De csak addig, amíg te vagy a főpolgármester.

Ezeket a sorokat olvasva nem tud az ember nem a 2004-2009-es Gyurcsányra gondolni.

Na ja, ugyanaz a Gál Junior Zoli írja ezeket a szövegeket, aki akkor a marketinges főguru volt.

Az egyébként hogyan van, hogy pl. Botkát soha nem hallod hasonlóképpen rinyálni? Miközben több mint 10 éve vezet ellenzéki nagyvárost?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés