Csúcskategóriás mesterlövész-fegyvereket fog gyártani Magyarország

2020. november 6. 13:19
Kiskunfélegyházán, a HM Arzenál Zrt.-nél folytatódik az Unique Alpine AG mesterlövész- és vadászfegyvereinek gyártása.

Újabb hadiipari fejlesztést jelentett be Maróth Gáspár. Kiskunfélegyházán, a HM Arzenál Zrt.-nél folytatódik az Unique Alpine AG mesterlövész- és vadászfegyvereinek gyártása – jelentette be a védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos pénteken a helyszínen. Ahogy korábban mi is megírtuk, ebben az üzemben gyártják a hazai pácéltörő fegyvereket is.

Maróth Gáspár a mostani német-magyar ipari együttműködésről szóló megállapodás aláírása előtt azt mondta, az eredetileg francia, jelenleg bajor tulajdonú, ikonikus mesterlövész-fegyvereket előállító cég nemcsak gyártását, hanem fejlesztéseit is Kiskunfélegyházán végzi majd. Az Unique Alpine AG és a HM Arzenál Zrt. már egy éve együtt dolgozik új fegyverek kifejlesztésén és tesztelésén – közölte a kormánybiztos.

Az új termékek már most is komoly érdeklődésre tartanak számot a rendvédelmi szervek részéről Európában, illetve a katonai szervek között az egész világon – tudatta Maróth Gáspár. A kiskunfélegyházi üzem létrehozásának célja a magyar fegyveres erők felszerelésének előállítása mellett volt az is, hogy a világpiacon is meg tudjanak jelenni termékeikkel – tudatta a kormánybiztos, rámutatva, az újabb megállapodás igazolja a kiskunfélegyházi gyár létjogosultságát a nemzetközi piacon. Hozzátette:

a beruházás komoly szerepet játszhat a magyar gazdaság élénkítésében.

Stefan Holme, az Unique Alpine AG vezérigazgatója hangsúlyozta, nagyon büszke az együttműködésre. Elmondta, az elmúlt csaknem egy évben olyan szakembereket ismerhetett meg, akik a legjobb minőségre, a legjobb termékek előállítására törekszenek. A jövőben bővíteni szeretnék ezt az együttműködést új termékek létrehozása érdekében – tette hozzá. 

Mit tud az új mesterlövészfegyver?

A Unique Alpine TPG-3-as mesterlövész-fegyverét eredetileg az Egyesült Államok különleges erőinek fejlesztette ki a vállalat a belga FN Herstallal közösen, ennek legmodernebb változatát, az NX-et fogják Magyarországon gyártani. A fegyver egyik legnagyobb különlegessége az, hogy többféle kaliberű és fajtájú lőszertípussal használható, képes többek közt a .338-as Lapua Magnum, a .308-as Winchester ás a .300-as Winchester Magnum és .338-as Norma Magnum lőszer tüzelésére is.

Mindössze egy perc elég ahhoz, hogy a különféle kaliberű lőszerek közt váltani tudjon a felhasználó, hiszen csak a csövet, a zárfejet és a tárat kell hozzá cserélnünk. Ez lehetővé teszi, hogy sokféle feladatot el tudjon látni a fegyvertípus, de magas fokú modularitásának köszönhetően

katonai és rendőri felhasználás mellett akár sportfegyverként és vadászfegyverként is tud funkcionálni.

Műszaki adatait tekintve a TPG-3-as csőhossza 24-26 inch, attól függően, hogy milyen cső van a fegyveren, körülbelül 6,2-6,4 kilogrammot nyom. A fegyver hatásos lőtávolsága papíron 800-1500 méter, de adtak már le vele pontos találatot 2500 méterről is.

AR-10-es és AR-15-ös karabélyok is készülni fognak

Szintén újdonság, hogy a cseh fejlesztésű Bren 2-es gépkarabélyok mellett a populáris AR-10-es és AR-15-ös platformon alapuló kézifegyvereket is gyártani fogják a kiskunfélegyházi fegyvergyárban. Bár a platform alaptervei egészen a ’60-as évekbe nyúlnak vissza, az AR-család fejlesztése folyamatos, a mai napig készülnek olyan típusok, amelyek a legmodernebb fegyvergyártási innovációkat tartalmazzák.

Dimenzióiban a Magyarországon készülő AR-15-ös változat leginkább az M4-re hajaz, de félautomata, a civil piacra készült. Legnagyobb előnye, hogy magas fokon személyre szabható. A magyar fegyver sajátossága, hogy anyagminőségben és összeszerelésben a versenytársak előtti, nem lötyög, nem lóg, mint számos AR-típuson, a várható élettartama hosszabb, mint egy átlagos, a piacon elérhető AR-nek.

(MTI, Portfolio)

(Nyitókép forrása: youtube.com)

Összesen 84 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szívesen vennék egy magyar AR15-t.

Egy sötétzöldet kérek. Ez sivatagba való.

"A magyar fegyver sajátossága, hogy anyagminőségben és összeszerelésben a versenytársak előtti, nem lötyög, nem lóg, mint számos AR-típuson, a várható élettartama hosszabb, mint egy átlagos, a piacon elérhető AR-nek."

Ez így ebben a formában hülyeség. Az Usában a fegyverpiacon elérhető 600 és 3000 dollárért is AR-15, rengetegféle van, sokan gyártanak ilyet.

Kézifegyver fejlesztés és gyártás a Soroksári uton levő FÉG-ben folyt, de azt már sajna rég beszántották. Érdekes lehet az, hogy talán az utolsó vezérigazgatója az a Latorcai János (gépészmérnök) volt, aki ma az Ogy Elnökhelyettese.
( Egyik barátom valamikor dolgozott a cégnél.)

Másfél kilométerről pontos? Basszus...

Szívesen kipróbálnám. Jó, másfél kilométerről nincs esélyem, de azért nagy móka lehet a fele is. Azt szerintem összehoznám. Anno a seregben elfogadhatóan lőttem.

Megpróbáltam megnézni. A Fégarmy 2005-ben tönkrement. A mai FÉG utódvállalatok a gázkészülék vonalat ( konvektor) viszik tovább. Kár a megszünés, mert az eredeti FÉG-ben komoly szellemi kapacitás is volt.

Seregben azt mondták, egy 30-as körben elsőre 29 találat AMD géppityuval, az alkalmassá tesz a mesterlövész kiképzésre. Na, nekem 26 volt. Az az "elég jó" kategória...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában