Orvoskamara: Elfogadhatatlan az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény

2020. október 28. 11:07
Szerintük a munka törvénykönyvét meghaladóan csak egészségügyi válsághelyzetben, maximum száz munkanapra történő kirendelés elfogadható.

Az orvosok többsége szerint jelen formájában elfogadhatatlan az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény; a közellátásban dolgozók több mint kétharmada nem fogja aláírni az új jogviszonyt – közölte szerdán közzétett felmérése eredményére hivatkozva a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

A MOK kérdőívére nyolcezer orvos küldte vissza válaszait. Ezekből kiderült, hogy a közellátást elhagyni tervező orvosok 37,4 százaléka a magánegészségügyben kíván elhelyezkedni, a válaszadók több mint egyharmada pedig a szerződés aláírása helyett inkább az ország vagy az ágazat elhagyását választaná. A szakorvosok 52 százaléka kettő vagy több állásban dolgozik, és az orvosok 43 százaléka vállalkozóként is lát el betegeket – írták. A kamara – aggasztónak tartva a felmérés eredményét – az eredményes járvány elleni védekezés, az ágazat békéje és stabilizálása, valamint a járvány utáni újjáépítés érdekében több javaslattal fordult a döntéshozók felé. Szerintük a munka törvénykönyvét meghaladóan csak egészségügyi válsághelyzetben, maximum száz munkanapra történő kirendelés elfogadható, világosan meghatározott mentesítő körülményekkel és juttatásokkal.    Ezen kívül azt a bértáblát szeretnék látni a már elfogadott törvényben, amelyet a MOK dolgozott ki, és amely követi a szakmai előmenetelt, a tudományos teljesítményt és tudást.

A javaslatok között szerepel a másodállások lehetőségének biztosítása úgy, hogy tiltják a rossz megoldásokat. Kérik, hogy a szabadságok és végkielégítések mértéke ne legyen kedvezőtlenebb, mint a jelenlegi közalkalmazotti jogviszonyban.

A hálapénznek újra kiskaput nyitó szabályozásokat ki kell venni a törvényből – írták. A MOK megjegyzi, hogy a törvény egészségügyi dolgozók által nem elfogadható formája vagy egyeztetés nélküli módosítása egyértelműen a magyar társadalom egészségügyi ellátásának súlyos károsodásához vezet már rövid távon is. A köztestület úgy véli, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény az orvosok felé régi adósságot törleszt az új bértábla elfogadásával és a hálapénz törvényi tiltásával.

Azonban a jogszabály megalkotásának módja és az egyeztetés nélkül belekerült „elfogadhatatlan” passzusai gyengítették az ágazat hitét és erejét. A járvány miatti feszült helyzetben az orvostársadalom bizonytalansága fokozódott, tovább romlott amúgy is ingatag biztonságérzetünk – értékelt a MOK.

(MTI)

Összesen 60 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szóval a több pénz kell, ugyanakkor a másodállásokról, a magánrendelésekre használt állami eszközökről nem kívánnak lemondani.

Igen sok orvost van szerencsém ismerhetni. Meglehetősen jól ismerem a gondolkodásmódjukat, az úgynevezett értékrendjüket. A nekik megszavazott fizetésemelés jogos, régi adósság törlesztése. Ezzel nincs gond. Ugyanakkor azokat a gyakorlatokat - állami eszközök használata magánrendelésben, a betegek magánrendelésre terelése, hálapénz - amiket mindannyian ismerünk, meg kell szüntetni. Szerintem ez is jogos. Egy pandémiás helyzetben pedig elvárható némi - akár magánéleti kellemetlenséggel is járó - rugalmasság azoktól az orvosoktól, akik a betegek gyógyítására esküdtek fel. Nemcsak Belpesten meg Sopronban lehetnek betegek, hanem az Ormánságban meg a Taktaközben is. Őket ki látja el?

Zárás: sok kórházi orvosról tudok, aki a pandémiás helyzetben egész nyáron gyakorlatilag a lábát lógatta. Természetesen a frontvonalban dolgozóké minden tiszteletem.

Ilyen fizetésért igen. És hát elvileg első a beteg. Vagy a nyíregyházi, nagykanizsai betegek maradjanak ellátatlanul, mert nekem kényelmetlen foglalkozni velük?

Ez szabad választásuk. Ha nekik így ne tetszik, ne vállalják. Ugyanakkor a tisztelt ellenzéktől állandóan azt hallom, hogy az EU-nak joga van elvárásokat megfogalmaznia a "támogatásaiért". Akkor egy kormánynak nincs joga ellátáshiányos területeke vezényelni orvsokat pandémiás helyzetben ekkora fizetésemelés mellett? Ezt az emelést azok az emberek is állják, akik orvos nélkül maradnak....

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés