Országos tiszti főorvos: A tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs

2020. október 28. 13:40
A betegeket ellátó „első vonalbeli intézmények” mellett már néhány második vonalbeli intézmény, egyetemi klinika is belépett az ellátásba.

Az egészségügy felkészült, a védekezés tervszerűen zajlik, mindenki megkapja a számára szükséges „legmagasabb szintű ellátást” – mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Müller Cecília elmondta: a koronavírusos betegeket ellátó „első vonalbeli intézmények” mellett már néhány második vonalbeli intézmény, egyetemi klinika is belépett az ellátásba, és további intézményeket is kijelöltek Budapesten és vidéken is.

Közölte: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, az elmúlt 24 órában 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé. Hozzátette: a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik. Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint folyamatos a praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással. Mint mondta, a felnőtteknek adható oltóanyagot Magyarországon gyártják, ez biztonságossá teszi az ellátást. A három éven aluli gyermekeknek adható védőoltás import készítmény, csütörtökön és pénteken szállítják ki a háziorvosi, gyermekorvosi praxisokba.

(MTI)

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az ellenzéki média alhirt terjeszt, szerinte a napi kapacitás 12000 naponta.
Ajánlom Hont figyelmébe:-)

Válaszok:
Gregorius | 2020. október 28. 15:15

Nekem ez már követhetetlen. A Törzshöz tartozó specialisták erről a 12 ezerről beszéltek korábban, de egyszerre megjelent talán a múlt héten a 19 és a 16 ezer is, mint az elvégzett tesztek száma.

Nyilván semmitől, az csak szűrésre való. Különben gratulálok, a "maszk+immunrendszer" Nálad sikeresen működik!

Inkompetens demagóg, pofátlanul hazudozó, gátlástalan alakok korábban azzal az ötlettel álltak elő, hogy az ország egész lakosságát koronavírus tesztekkel szűrni kellene (pillanat alatt), mert akkor meg lehetne tudni, hogy egy adott időpillanatban hány koronavírus fertőzött van az országban és ha a fertőzötteket abban a pillanatban orvosi kezelésbe vennék, vagy bombabiztos karanténba zárnák, akkor szerintük megfékezhető lenne a járvány (pillanatok alatt).
Arra hivatkozva, hogy "Minden elmaradt intézkedés emberéletekbe kerülhet!"
A félcédulásoknak eszük ágában sincs megnézni legalább azt, hogy a szomszédos fejlett, boldog és gazdag Ausztriában miért nem tesztelnek mindenkit?
A Kronen Zeitung 25.10.2020 11:05 cikkében ezt írja:
Napi tesztek száma: 17744

1,38 évig tartana, amíg ebben a tempóban a lakosságot egyszer tesztelnék!

Én mindig arra figyelek, hogy egymillióra mennyi?
A gyorstesztek háromszorosára növelték a kapacitást.
Tehát ma riogatnak a három héttel ezelőtti adatokkal.

A tesztnek szerintem akkor van értelme, ha valaki gyanakszik, hogy vírusos. Hogyan teszteltünk többet? Válasszuk az embereket pl a Tesconál?
A teszt az aznapi állapotot mutatja. Másnap már akár fertőzött is lehet valaki.

Nem hiszem, hogy ott veszélyesebb lenne. A járvány a megyékben egyre jobban terjed, csak ezt nem minden orgánum emlegeti, a Portfolio pl. igen.

Egyetértünk.
Az ellenzék szerint minimum hetente le kéne tesztelni az egész országot.

Biztosan nem. Az egyéni felelősség az első!

Azt olvastam, hogy vannak olyan szájvizek, amik a szájban a vírust 30mp alatt elpusztítják. Márkanevet nem írtak.

Várd ki a végét!
Milyen teszt lesz Szlovákiában? A WHO által elfogadott PCR teszt, ami a vírus örökítőanyagát mutatja ki, vagy valami egyéb?

Az osztrák Kronen Zeitung írja 28.10.2020 12:56
Az elmúlt 24 órában Ausztriában 3394 embernél volt pozitív a koronavírus teszt. Ezen felül további 22 halálesetet regisztráltak.
Eddig a pozitív tesztet produkálók száma Ausztriában 90658. Közülük eddig 1027-en haláloztak el.
Magyarországon eddig a pozitív tesztet produkálók száma 65933. Közülük eddig 1578-an haláloztak el.

Ez arra utal, hogy jelenlegi állás szerint egy fertőzött elhalálozási esélye Magyarországon kétszer nagyobb, mint Ausztriában,
vagy az is lehet, hogy Ausztriában nem minden olyan, akár halálos betegségben szenvedő elhunytat tartanak a koronavírus áldozataként számon, akinél valaha diagnosztizálták a fertőzést.

A 24.hu szkeptikus.
"Az már biztos, hogy gyorsteszteket használnak majd az ország lakosságának letesztelésére. Ezek a vírusfertőzés hatására keletkező természetes ellenanyagokat, az úgynevezett immunglobulinokat képesek kimutatni a vérben, de ezek csak jellemzően a tünetek megjelenésétől számítva 5–14 nap között termelődnek, tehát a hatékonyságuk közel sem száz százalékos.
De valójában egyetlen teszt sem hoz pontos eredményt teljes mértékben, ami hamis biztonságérzetet kelthet a vizsgált személyekben, vagy épp fordítva: úgy állíthatják be őket betegnek, hogy igazából nem is azok.
Tételezzük fel, hogy mind az ötmillió szlovák lakos elmegy letesztelni magát. Ha csak az egy százalékuknak az eredménye lesz fals pozitív, illetve egy másik egy százaléknak fals negatív, az rögtön be is döntheti a teljes koncepciót. Így körülbelül 50 ezer ember és azok családtagjai kerülnének indokolatlanul karanténba, miközben a másik 50 ezer diagnosztizálatlan beteg szabadon mozoghatna, és akarata ellenére tovább terjeszthetné a vírust."

2020. OKTÓBER 29. 15:13 Privátbankár
Felesleges lehet letesztelni egész Szlovákiát
Wéber Balázs
Tízből minimum három nem talált
A cseh tanulmány szerint a szlovák kormány által megrendelt antigén tesztek érzékenysége ez a szám azt mutatja meg, hogy a fertőzöttek mekkora hányadát képes detektálni egy teszt 70 százalék alatti.
Kimondhatjuk, hogy tíz koronavírusos páciens közül hármat abszolút nem azonosítanak az antigén tesztek, még akkor sem, ha vannak tüneteik
idézte a lap Pavel Drevíneket, a tanulmányt készítő Motoli Egyetemi Kórház Orvosi Mikrobiológiai Intézetének vezetőjét.
Szlovákia összesen 13 millió darab antigén tesztet vett: 10 millió Standard Q-t az SD Biosensortól, kétmillió Panbiót az Abbott Laboratoriestól, valamint egymillió Biocredit covid-19 Ag-t a RapiGentől.
A Panbio-teszt ugyanaz, mint amit a cseh kutatás vizsgált, és a Biosensor tesztjénél is csupán a kiértékelésben vannak különbségek. (A RapiGen tesztjét a csehek nem vizsgálták.) A kutatás szerint a Panbio érzékenysége 67, a Biosensoré 63 százalék volt.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés