„Cubed” címmel írt könyvet Rubik Ernő

2020. szeptember 18. 13:52
A találmány elbűvölte a számítógépes programozókat, filozófusokat és művészeket is.

Az első ember, aki kirakta a Rubik-kockát, egy hónapot töltött azzal, hogy megoldja a látszólag lehetetlen rejtvényt – írja egy cikkében a The New York Times. Rubik Ernő, amikor 1974-ben feltalálta a kockát, nem volt biztos benne, hogy az valaha is  kirakható lesz.

A matematikusok később kiszámolták, hogy a négyzetek elrendezésére 43 252 003 274 489 856 000 módszer létezik, de ezek közül csak egyetlen egy a helyesen kirakott állapot. 

A könyvben Rubik elmeséli, hogy amikor végül megcsinálta, több hetes frusztráció után „teljes megkönnyebbülést” érzett.

Az azóta eltelt közel öt évtized alatt a Rubik-kocka az egyik legvonzóbb rejtvények egyike lett. Több mint 350 millió kocka kelt el világszerte. A találmány elbűvölte a számítógépes programozókat, filozófusokat és művészeket is. Több száz könyv jelent meg, amelyek gyors megoldási stratégiákat mutatnak be, elemzik a kocka tervezési alapelveit vagy feltárják azok filozófiai jelentőségét.

Ami engem igazán érdekelt, nem a kocka jellege, hanem az emberek természete, az emberek és a kocka kapcsolata” – írja Rubik.

A „Cubed” elolvasása furcsa élmény lehet, hiányzik belőle az egyértelmű narratív szerkezet vagy ív, ám Rubik szerint ez direkt így van. Hozzátette: kezdetben azt sem akarta, hogy a könyv fejezetekkel vagy akár címmel rendelkezzen.

 

 

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés