Berliner Ensemble: Az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat

2020. szeptember 16. 13:49
Az igazgató-rendező reméli, hogy célt ér a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóinak mozgalma – írta meg a HVG.hu.

Szeptember elején jött a hír, hogy a Berliner Ensemble az SZFE diákjai és tanárai támogatásának jeléül lemondta a tervezett MEdea vendégjátékot a budapesti MITEM fesztiválon. Vidnyánszky Attila akkor a Nemzeti Színház oldalán is közzétett nyílt levélben reagált Oliver Reese intendánsnak. Mint írta, a MITEM csapata és ő is nagyon sajnálják, hogy a Berliner Ensemble lemondta a részvételt. „Mindig azt reméltem, hogy bár eltérő a világnézetünk, mégis megértjük egymást, hogy toleránsan és nyitottan tudunk eszmecserét folytatni azokról az értékekről, amelyeket fontosnak tartunk” – írta Vidnyánszky.

Oliver Reese most a HVG hetilapnak adott interjút, amelyben többek között a visszalépés okáról is beszélt. „Zsámbéki Gábor lemondásának, a demokratikus és integratív tárgyalások, egyeztetések hiányának a hírére egyértelmű volt számomra, hogy kinek az oldalán állok. Azért hoztam meg ezt a döntést, mert az SZFE birtokbavételével a kuratórium átlépte a piros határvonalat” – mondta a rendező-igazgató.

Felidézte, hogy bár Vidnyánszkyval számos kérdésben más volt a véleményük, de sokáig tartotta magát ahhoz az elvhez, hogy szakmai, művészi szempontból fontosak a színházi fesztiválok, a vendégszereplések, a nemzetközi csereprogramok. Sem a Berliner Ensemble értékrendjével, sem az enyémmel nem összeegyeztethető az a fajta egyszemélyes intézményrendszer, amit Vidnyánszky képvisel – mondta Oliver Reese. Vidnyánszky azon elképzeléséről, hogy a művészeti oktatásnak, a színháznak a jövőben a nemzetre és a kereszténységre kell összpontosítania, Reese azt gondolja, ez teljesen ellentétes mindazzal, amit Németország, az ottani színházak többsége képvisel. „Az európai összetartás, a párbeszéd, egység előmozdításán dolgozunk” – tette hozzá.

(HVG)

Fotó: A német Oliver Reese rendező, a Berliner Ensemble színház igazgatója beszél a VI. Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) sajtótájékoztatóján a Nemzeti Színházban 2019. február 5-én. MTI/Máthé Zoltán

 

 

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért az látni kell, hogy az SZFE irányított botránya távolról sem a kulturális műhelyek közötti eltérő látásmódokból falad, mindez részészét képezi az Orbán Viktor megbuktatását szolgáló napi csatározásoknak.

Jutott eszembe, az egyik muszlim származású, német kormányzati munkakörben dolgozó nő jelentette ki, hogy nincs is német kultúra. Jó, hogy náluk nincs ebből vita, már a német kultúra emberei szerint sincs.

Nehogy már a németek mondják meg nekünk, hogy szerintük hol van a vörös vonal!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

,,Az európai összetartás, a párbeszéd, egység előmozdításán dolgozunk,, - tette hozzá.
........
Mondja mindezt Oliver Reese német rendező, azonban az élet az ellenkezőjét igazolja.

A'szittem, vmi komoly.

Kibicnek semmi sem drága. A német pasi figyelmébe ajánlom Arisztotelész híres mondását: szeretem Platont, de még jobban az igazságot...

Egyáltalán nem érdekel, hogy ki csatlakozik a libsi kórushoz.

Igen. Azt hiszik, ők jelölik ki másoknak. Mi is tudnánk húzni nekik, de nem tesszük.

Az apja lépte át a piros határvonalat, ennek a berlineresnek, amikor átlépett anyja fölött, oda meg vissza...

Nekem úgy tűnik, hogy a diákok vették birtokba az SzFE-t. Sajátos ez a
tényektől független kommunikáció.

Készülnek magyarországi színházakba, , s a belépő a hűségnyilatkozat.......

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés