Rendkívüli

2020. augusztus 05. 13:25

Magyarországnak 2012. január elseje óta nincs alkotmánya.

2020. augusztus 05. 13:25
Bauer Tamás
Facebook

„Rendkívüli ülést tartott tegnap az Országgyűlés. Azaz nem tartott. Nem tartott, mert a fideszes képviselők szokás szerint nem jöttek el. Ahogy 2010 óta soha nem jönnek el az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülésre. Magát a rendkívüli ülést Kövér László a házszabály előírásai szerint összehívja, és ezzel látszólag eleget tesz az alkotmányos előírásnak. A fideszes (ezen természetesen a KDNP-snek tekintett fideszes képviselők is értendők) képviselők nem jelennek meg, ezért a napirend előtti felszólalások után nem tudják megszavazni a napirendet, és ezért az ülést napirend híján nem lehet megtartani.

Ezzel kapcsolatban három dolgot kell leszögezni. Az első: a fideszes képviselőknek ez az eljárása alkotmányellenes. Igaz, ennek a szónak ma igazából nincs értelme, hiszen Magyarországnak 2012. január elseje óta nincs alkotmánya. Alkotmánynak azt nevezzük, ami egyrészt megköti a hatalmat gyakorlók kezét, másrészt a különféle politikai erők valamiféle, hosszú távra szóló konszenzusát fejezi ki a társadalmi berendezkedés alapvető kérdéseiben. Orbán Viktor egy párti alaptörvénye semmiféle konszenzust nem fejez ki, és semmiben nem köti meg a hatalmat gyakorlók kezét.

Mégis: miközben a parlament működését, az ott tárgyalt javaslatok körét és a döntéseket, alapvetően a többség szabja meg (és ez rendben is van, a parlamentarizmushoz hozzá tartozik), a köztársasági alkotmány számos rendelkezését átvevő alaptörvény és házszabály egyfajta rekvizitumként tartalmazza a parlamenti kisebbségnek azt az előjogát, hogy hogy – a többség egyetértése nélkül is – vizsgálóbizottságokat, parlamenti vitanapokat és rendkívüli üléseket kezdeményezzen általa fontosnak tartott ügyekben akkor is, ha a többség azokat nem tartja fontosnak, napirendre veendőknek. A parlamenti vitanapokat a Fidesz nem szokta megakadályozni, azokat megtartják, viszont a kisebbség által kezdeményezett vizsgálóbizottságok megalakítását és a rendkívüli ülések magtartását a Fidesz távolmaradásával megakadályozza. Sem az ellenzéki pártok, sem a független média nem kezeli ezt az alkotmányellenes viselkedést súlyának megfelelően. Most sem tette.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 138 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palepoli
2020. augusztus 06. 11:28
Az apuka módszerei nyilván alkotmányosak voltak Bauer szerint. "Beismerés előtt a sírás, a piszkosság okozta megalázottságot leszidással, leköpéssel és néhány pofonnal igyekeztem fokozni." Amikor az egyik vizsgáló panaszkodott, hogy őrizetese nem vall, gúnyosan jelentette ki: "Nem tudtok kihallgatni. Látjátok, az én őrizetesem inkább meghalt."
kaltran
2020. augusztus 06. 10:06
Az időpontot nem tudnám pontosan meghatározni, de Bauer Tamásnak meg elég régóta nincs agya.
Aerion
2020. augusztus 06. 09:55
Minősítetten súlyos zsidóbolsevista, szadesznáci támadás a jogállamiság ellen. A körömletépő, erőszakoló, bűnöző gyilkos ávós zsidó fia. Megmondja a magyaroknak mi a jogszerű, és mi nem. EZ.
Akitlosz
2020. augusztus 05. 22:44
Ha a politikai erők között hosszú távra szóló konszenzus van, akkor mi szükség van rájuk? Akkor a többpártrendszer csak szemfényvesztés. Mindegy, hogy melyik pártot választja a nép, mélyreható változások úgysem lesznek és nem is lehetnek. Cserélgetheti a nép a kormányokat de úgysem megy ezzel semmire. A politikai erőknek különbözniük kellene egymástól, valódi alternatívákat kínálni a választók számára. Amelyik párt a programjában nem különbözik lényegesen, sőt alapvetően a többitől az felesleges.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik