Magyar találmány, mely új dimenziót nyit a hatóanyag-tisztításban

2020. július 6. 11:24
Képes vegyszermentesíteni az élelmiszereket, javítani a whiskey minőségét.

Létezik egy magyar cég, amely innovatív technológiájának köszönhetően képes vegyszermentesíteni az élelmiszereket, javítani a whiskey minőségét, valamint a gyógyszeripar számtalan területén kínál költséghatékony és egyedülálló tisztítási eljárást. A RotaChrom Technológiai Zrt. által fejlesztett berendezés – az ún. iCPC (Industrial-scale Centrifugal Partition Chromatography – ipari centrifugális megoszlási kromatográf), egy olyan szerkezet, amely ipari méretben képes hatóanyagokat elválasztani egymástól a folyadék-folyadék kromatográfia* segítségével. Legyen szó gyógyszerekről, természetes eredetű étrend-kiegészítőkről, parfümről, vagy akár gluténmentes termékekről, a minőségi termék előállítása hatékony és robusztus tisztítási lépést követel, amelyre a magyar találmány maximálisan képes. Ezzel az alternatív módszerrel akár különböző ételek és italok minőségén is lehet változtatni, valamint a gyógyszergyártást is költséghatékonyabbá lehet tenni. 
 
A kromatográfia egy több, mint 100 évre visszatekintő elválasztástechnológia, melyet a vegyipar szinte minden területén alkalmaznak. A régebb óta piacon lévő, hasonló kromatográfiás elv alapján működő gépek csak laboratóriumi környezetben, főleg kutatási feladatokra megfelelőek, de arra nem alkalmasak, hogy az ipari méretű termelést kiszolgálják. Erre hozott megoldást a RotaChrom, amelynek ereje szó szerint a nagyságában rejlik: „Míg a tudomány a laboratóriumokon belül milligrammokban gondolkodik, mi ezt a mennyiséget tonnákban tesszük elérhetővé a piac – és így közvetve az emberek – számára” – nyilatkozta Boros József műszaki vezérigazgató-helyettes.
 
A titok a megfelelően választott folyadékban és az oldószerben van, melyek az elválasztás után hatékonyan újrahasznosíthatók. „Az alkoholtól kezdve a fehérjemolekulán át az illatanyagokig, gyakorlatilag bármilyen folyadék halmazállapotú alapanyaggal tudunk dolgozni úgy, hogy közben környezettudatosak maradunk, az oldószerek 95%-át ugyanis visszaforgatjuk” – árulta el Robert Somogyi, a RotaChrom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese. A hagyományos módszerek esetén, akár több száz tonna értékes anyag megy a kukába ipari melléktermék formájában, amit hasznosítani lehetne. Ez nemcsak a gyógyszerek előállítási folyamatára igaz, hanem a háztartási hulladékokra is (pl.: kávézacc), de a szennyvízből is bőven elő lehet állítani olyan anyagokat, amelyek megfelelőek lehetnek újrafelhasználásra.

„A gyógyszeripari kutatás és fejlesztési tevékenység mindig versenyfutás az idővel, ezért hasznos a gyors módszerváltási képesség. A CPC technológia hatékony és gyors megoldást kínál a hatóanyagok előállításában, így jelentős költségmegtakarítást jelenthet a gyógyszeripari vállalatoknak.” – tette hozzá Petheő Tamás, a RotaChrom pénzügyi befektetője és stratégiai partnere, a GB & Partners Kockázati Tőkealap-kezelő igazgatóságának elnöke, aki a RotaChrom igazgatósági tagja is. A magyar találmány és a mögötte álló magasan képzett vegyészmérnök csapat gyakorlatilag bármilyen folyadékból képes, akár ipari méretekben kinyerni hasznos anyagokat, a felhasználási lehetőségek száma közelít a végtelenhez. 

A RotaChrom eljárásának lényege, hogy a megtisztítani kívánt nagy mennyiségű folyadék halmazállapotú alapanyagot egy oldószerben feloldjuk, majd bepumpáljuk egy másik, vele nem elegyedő folyadékkal teli hatalmas, magas fordulatszámon forgó centrifugába. A berendezés működése közben a két folyadékban lévő alkotóelemek és szennyeződések különböző mértékben feldúsulnak, és a folyamat során az értékes hatóanyagok és az eltávolítani kívánt anyagok egymástól elválva lépnek ki a rendszerből. Ez az eljárás nem hagy hátra káros vagy nemkívánatos anyagokat, és az előállítási költségek csökkentésével a végtermék árát is kedvezőbbé teszi. A hagyományos kromatográfiás eljárásokkal szemben a CPC technológia nem használ drága és idővel elhasználódó szilárd halmazállapotú anyagot.

(Mandiner)
 

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában