Hogyan „udvarolnak” és szaporodnak a vízi egysejtűek?

2020. május 30. 11:37
A vízben élő egysejtűek világát mutatja be a Kalandjaim a parányok világában című ismeretterjesztő film, amelynek televíziós premierje június 7-én lesz a Duna csatornán.

A filmből kiderül többek között, hogyan táplálkoznak, vándorolnak, kommunikálnak, „udvarolnak” és szaporodnak a vízi egysejtűek, a túlélés igazi mesterei – olvasható a filmet készítő Természetfilm.hu Tudományos Filműhely Egyesület MTI-hez elküldött tájékoztatójában. A film a folyókban, tavakban, szikes tócsákban, a Kis-Balaton vizében is életben maradó mikroorganizmusokat mutatja be. A nézők többek között a napállatkák, a harangállatkák és a kerekesférgek rejtett világával ismerkedhetnek meg.

A filmben közreműködő Becz Barnabás Álmos harmadéves biológus hallgató egy expedíción keresztül vezeti végig a nézőt – az életünket ezer szálon befolyásoló – egysejtűek világába, mikroszkópján keresztül betekintést ad az egysejtűek titkos életébe. Az expedíció a Kárpát-medence legmagasabb csúcsaitól egészen az Alföld szikes tavaihoz vezetett. A cél a lehető legtöbb különleges egysejtű felkutatása volt – idézi a tájékoztató ifjabb Kollányi Ágoston rendezőt.

Becz Barnabás Álmosnak munkájában egy minilaborral felszerelt guruló jármű nyújtott segítséget. „A kocsi belsejében akváriumok, gyűjtőüvegek sorakoztak, kipárnázott dobozokban kamerával felszerelt mikroszkópok várták az új felfedezéseket” –  emelte ki a rendező.

(MTI)
 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában