A szkeptikusok méltatlankodnak

2020. május 26. 11:31
Kérik, hogy a Semmelweis Egyetem falai között ne foglalkozzanak áltudományokkal.

A Szkeptikus Társaság (SzT) Egyesület csalódottan értesült a 2020.05.15-én közzétett 1233/2020. (V.15.) Kormányhatározatról, mely szerint  a kormány 5,9 milliárd forintot fordít többek között a Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) részleg bővítésére a Semmelweis Egyetemen (SE), szerepel a közleményükben.

Meggyőződésünk – írják –, hogy az ország egyik legnagyobb presztízsű orvostudományi központjához méltatlan annak falai között áltudományos, tudományosan megalapozatlan vagy bizonyítottan hatástalan módszereket alkalmazni. A HKO egyes módszereinek (pl. akupunktúra) objektív tudományos vizsgálata megállapította, hogy azok hatástalanok, illetve hatékonyságuk nem bizonyítható az elvégzett klinikai vizsgálatok silány minősége miatt.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete és az Európai Orvosi Akadémiák Szövetsége 2019-es nyilatkozatukban elítélik a HKO módszereinek legitimációját az orvosi diagnosztika és terápiák terén. Ezzel egyetértésben az SzT – melynek egyik célja a tudomány eredményeinek ismertetése és az áltudományos nézetek kritikája – kéri, hogy a SE falai között ne foglalkozzanak áltudományokkal, a HKO részleget szüntessék meg, illetve tegyék függetlenné ettől a nagy múltú intézménytől, fogalmaz a közlemény.

(MTI-OS)

Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi a különbség az UFÓ és az értelmes szkeptikus között?
?????
Ufót állítólag már láttak...

Tekintsük a HKO-t hipotézisnek, amit azért tudományos vizsgálatnak alá lehet vetni.

Azért időnként mond. Pl. egy vaktesztes sokszereplős vizsgálat alapján kijelentheti, hogy egy gyógymód hatástalan.

Az viszont igaz, hogy a vaktesztet kicsit nehéz elképzelni. Mondjuk az egyik csoportnak szakértő szúr be ötven tűt, a másiknak Gazsi a Belosztályról? De azért belém ne szúrkáljanak tűket olyanok, akik nincsenek meggyőződve arról, hogy ezzel meggyógyítanak valami nyavalyát...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés