Országgyűlési alelnöki jelöltségemről lemondtam

2020. május 25. 12:53

Balczó Zoltán
Facebook
A frakcióban több alkalmas képviselő is van erre a feladatra.

„Országgyűlési alelnök-jelöltségemről

A Jobbik képviselőcsoport elnökségének május 18-ai ülése után Jakab Péter frakcióvezető közölte velem, hogy döntöttek Sneider Tamás országgyűlési alelnöki tisztségből való visszahívásáról, és engem szándékoznak a helyére jelölni. Hozzátette, a leváltás mindenképpen megtörténik, függetlenül attól, hogy én elfogadom-e a jelölést. A megtisztelő felkérésre azzal a feltétellel mondtam igent, hogy Sneider Tamás nem várja el tőlem a jelölés visszautasítását, és a személycsere nyugodt körülmények között, az Országgyűlésben kialakult rutinnak megfelelően lesz megoldható. Ennek tisztázása érdekében a végleges döntésemhez egy nap haladékot kértem.

A Sneider Tamással való találkozáson a kiinduló pont az volt, hogy a leváltását gyakorlatilag tényként kell kezelnünk. A megbeszélésünk alapján joggal számíthattam arra, hogy a váltás konfliktusoktól mentes folyamat lesz, és így a jelöltséget elfogadtam.

Hamarosan azonban kiderült, hogy téves volt az elképzelés az országgyűlési alelnöki személycsere folyamatáról – amire egyébként az elmúlt harminc évben nem volt példa. A képviselőcsoportnak nincs lehetősége az általa jelölt és az Országgyűlés által megválasztott alelnök leváltását kezdeményezni. A személycserének az a feltétele, hogy a hivatalban lévő alelnök tisztsége megszűnjön. Amennyiben az alelnök maga nem mond le, ez csak a képviselőcsoportból való kilépésével, az abból való kizárásával vagy a tisztségéből történő Országgyűlés általi felmentéssel következhet be. Az utóbbi jogi eszköz a tisztségére méltatlanná, vagy alkalmatlanná vált személy esetében alkalmazandó. A mostani konkrét esetben alelnöki megválasztásom – mivel a lemondásra nem került sor – csak abban az esetben lehetséges, ha Sneider Tamást a Jobbik frakció kizárja, vagy kezdeményezi a felmentését. Bármelyik történik meg, az számomra elfogadhatatlanná teszi a jelöltségem fenntartását. A kialakult helyzet a média érdekelődését is felkeltette, és azt a Jobbikon belüli botrányként jelenítette meg.

Az előzőekben részletezettek lehetetlenné tették a személycserének azt a nyugodt, konfliktusmentes lebonyolítását, amiben a jelöltség elfogadásakor joggal bízhattam, és azt feltételként jelenítettem meg. Erre tekintettel országgyűlési alelnöki jelöltségemről – ismételten megköszönve az abban kifejezésre juttatott elismerést – lemondtam, azt is tudva, hogy a frakcióban több alkalmas képviselő is van erre a feladatra.

Részemről az ügyet lezártnak tekintem, és képviselői munkámat a Jobbik szavazói elvárásainak megfelelve, legjobb tudásom szerint folytatom az Országgyűlésben.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Sajnos kell neki a munka, a kényelem, nincs felelősség .

Ennyire tájékozatlan a jobbik, meg egy személycsere menetrendjét sem ismeri .

Balczó a maga szempontjából tisztességesen járt el, közleménye korrekt. Ettől persze a "Jobbik" erodeálódása folytatódik, mert Balczó itteni közleménye is érezhető elhatárolódás Jakabtól. Márpedig egy elnök súlyos prezstízsveszteség nélkül nem engedheti meg, hogy ne az ő akarata történjen meg. Jakab akármelyik ujjába harap, az fáj.

"Képviselői munkámat, a legjobb tudásom szerint folytatom az Országgyűlésben."
B+, legalább váltsál nevet, vezetéknevet.

Inkább MDF. A végén már ők voltak gyurcsányisták.

Balczó MIÉP-esként már hozott itt a II. lerületben össze Horváth Csacsi polgármesterséget..

Ha-ha! És akkor legalább a kör bezárul...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés