Felújíthatják a romos kővágóörsi zsinagógát

2020. április 5. 18:59
A Balaton-felvidék legnagyobb, évtizedek óta elhagyatottan álló zsinagógája megmenekülhet az összedőléstől – írja a Nekohn.

„Helybéli lakosok és alapítványok számos alkalommal próbálkoztak már kimozdítani a holtpontról az épület ügyét – talán most végre sikerül. Az alapítvány 80 ezer eurót gyűjtött, amelyből sikerült megvásárolni az épületet. A vásárlást valamivel több, mint egy év alatt sikerült tető alá hozni. A különböző hatósági engedélyek beszerzése miatt az adásvétel csak ez év februárban vált jogerőssé” – írja a Neokohn.

A portál hozzáteszi: a Jewish Heritage portálnak Kelemen Csaba, Budapesten élő mérnök és vállalkozó nyilatkozott, aki a magyarországi Maccabi sportklubnak is tagja. Az alapítvány többi tagja is Budapesten élő zsidó, s úgy kötődnek Kővágóörshöz, hogy házuk van a Balaton-felvidéken.”

Mint írják: „Kelemen szerint a zsinagóga felújítása 400 ezer euróba kerülhet, ami jelenlegi árfolyamon 146 millió forint. Azonban a felújítás még kezdeti stádiumában tart, jelenleg mérnökök készítenek egy előzetes tanulmányt. Művészettörténészeket és történészeket is bevontak már a munkákba”.

Az eredeti, teljes cikket ide kattintva olvashatják.

Címlapkép: szombat.org

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés