Elhunyt újabb öt beteg Magyarországon

2020. április 3. 6:51
A beazonosított fertőzöttek száma 623 főre emelkedett.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 623-főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 5 idős krónikus beteg és 43 főre emelkedett a gyógyultak száma is. – olvasható péntek reggel a koronavírus.gov.hu oldalon.

A csoportos megbetegedések szakaszában vagyunk, amikor közösségben, személyes érintkezések útján terjed a fertőzés. Magyarországon is már bárhol és bárkiben jelen lehet a vírus. A beazonosított koronavírus-fertőzötteknél jóval nagyobb a tényleges vírushordozók száma, akik fertőzhetnek. A tömeges fertőzés lelassításához nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, a külföldről hazatérők, és aki teheti, az maradjon otthon, továbbá mindenki tartsa be az ajánlásokat és a kijárási korlátozásokat. – teszi hozzá a kormányzati tájékoztatás honlapja.

Összesen 129 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdemes lenne heti rendszerességgel ezer fős reprezentatív átlagmintán (tehát nem beteg csoporton!) vírustesztet végezni Magyarországon. Ebből lehetne látni a vírusfertőzés valódi méretét, dinamikáját. Elsőre ijesztő lehet majd a nagy szám, az ismert fertőzésekhez képest kb százszoros szorzó, de a német példa alapján csökkenne a mortalitás és a lakosság látná, hogy azért nem pestisről van szó. Valamint a korlátozások hatása is értelmezhető lenne.

Terjed, az a baj.

Ettől függetlenül, bármennyire is morbidnak tűnhet a felvetésed, lehet benne igazság.

De igazából majd csak utólag derül ki, hogy mi lett volna a helyes (vagy még akkor sem).

Soha nem fogjuk megtudni, hogyan is zajlott az eredeti Kínában és milyen is volt, lehetett a teljesebb karantén. Lehet, h. a rövidebb, de teljesebb a nyerő.

Arra viszont nincs egyelőre teljes rálátásunk, h. a lovak közé a gyeplőt hová vezetett. Az olasz példát lehetne elemezni.

Gyors lefolyás kéne, mert aki szolgáltatásból él, már nagy bajban van. Utána jön a többi.

Ami a személyi higiéniát illeti, meg tudom erősíteni Hakap. közlését.
Kevésbé tiszták arrafelé az emberek. Néhány itt élő külföldi meg is
jegyezte, hogy mennyire meglepte ez a dolog, mikor ideköltözött.
Külföldön élő rokonaim is erről számoltak be.

Egyebekben Hakap. véleménye rétegvélemény, mert szésőségesen
hátrányosan érintett a dologban. Sajnálom érte, ugyanakkor a
többségi érdek most azt diktálja, ami van. A demokrácia egyik lényegi
vonása, hogy az intézkedésekkel egyet nem értők is betartjákj a
többség által hozott rendelkezéseket.

Igen, én is nagyjából erre tippelnék (ha optimista vagyok).

Az lesz most egy nagy kérdés (amit OV is jelzett), hogy mi lesz az egyelőre áprilus 11-ig szóló kijárási korlátozással (1. marad, 2. visszavesznek belőle, 3. szigorítják). Én az 1.-re tippelnék, de a 3. is benne van a pakliban.

A reprezentatív minta statisztikai sokaság- kurvára nem kell ugyanazoknak lennie, sőt...

"És ezért leáll egy ország, és lesznek százezrek munkanélküliek. " - nem áll le. Csak visszafogottan él, mint a civilizált világ nagy része. De ennek is terjedő hatása van, amit nehéz lesz leállítani és visszacsinálni.

A heti random 1000 emberen végzett PCR-teszt pontos képet tudna adni a járvány elterjedtségéről, dinamikájáról. Nem mellesleg segítene oldani a rettegést, ha kiderülne, hogy a mortalitása nem 4%, mint az elérhető számokból látszik, hanem kevesebb, mint egy ütősebb influenza törzzsé...

Nem ezért. Azért, amit az olaszoknál látunk.

Annyiból nem az ő dolga, amit én is magyaráztam néhány idős ismerősömnek: "addig OK, hogy valamiben meg kell halni, és erre a koronavírus pont olyan jó, mint a rák. Az nem OK, hogy ha most maga bekerül a kórházba, egyidőben kerül be 10 000 másikkal, és akkor is meghalna, ha amúgy simán túlélhetné, ráadásul a balesetes fiatalok elől elfoglalja az utolsó kórházi ágyat." Ezt muszáj voltam így a fejéhez vágni, de ebből megértette.

Azért neked is igazad van, hogy pár héten belül úgyis csak az idősek lesznek szobafogságban, mert muszáj lesz dologzni valakinek, de egyrészt az a pár hét is döntő lehet, képzeld el, ha ezalatt kitalálnak valami szérumot, másrészt azért az a pár hét lehet akár hatásos is: hátha eléggé sikerül elfojtani ezt a szart.

Ja, meg talán még annyi, hogy 1 db. betegségre célzottan akár rá is lehet készülni néhány hét alatt: önkénteseket csak erre kiképezni, a fölszerelést (lélegeztetőgépek) csak erre fölhalmozni, kórházsátrakat beüzemelni. Ha a néhány hét az illetékesek részéről nem láblógatással telik, akár csinálhatnak is valamit.

Aki elgondolkodik ezen, annak akár ez is eszébe juthat. Az mindenesetre nem szentségtörés, h. a gyors átfutás mellett is dönthet egy kormány, főleg, amíg hagyják a választói.

Az a baj, h. ezzel NAGYON hazárd dolog lenne kísérletezni. Nincs igazán még példa rá. Innen nagyon úgy látszik, h. ahol "csak" késtek, ott azért nagyon sokan, vállalhatatlanul sokan halnak meg.

Kínában végül is a késve meghozott, de drákói intézkedések eredményesek lettek. Érdemes végigolvasni a Salát Gergelyt.

Más, nagyon más a mi társadalmunk, társadalmi berendezkedésünk.

Egy csomó, viszonylag kellemes megélhetést biztosító foglalkozási ág űzőire részvéttel gondolok. A mi vezetésünk így döntött, ez a metódus a környező országokban is. Mindenhol harcolnak a minél kevesebb áldozatért. Bár viszonylag rövid kínlódás, de ez egyáltalában NEM könnyű halál, nagyon is jó, h. a harcot vettük fel a járvány ellen és nem nyugszunk bele, h. aki meghal, az így járt, öreg volt, v. nem volt szerencséje. Sajnos, ez ennyibe kerül.

Talán még drákóibb karantén intézkedések jobbak lennének, de ez Európa közepe, lehet egy kicsit kilógni a sorból, de kiszállni nem.

A bajban az a jó, h. viszonylag jó gazdasági helyzetből startoltunk és ész-szerűen működő kormányunk van. Jó lenne, ha ez szélesebb körben is elmondható lenne, kül- és belföldön.

Nincs az a jó, ami idővel nem múlna, igaz ez a rosszra is, csak addig ki kell bírni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés