Ép test, ép lélek a négy fal között

2020. március 26.
A legtöbbünknek nem könnyű feldolgozni, hogy a koronavírus-járvány miatt a mindennapi életünk kizökkent a megszokott kerékvágásból, ám mindenkinek be kell látnia: most a felelősségteljes döntés az, ha önkéntes karanténba vonulunk a következő hetekre, esetleg hónapokra. Egyfelől azért, hogy ne fertőződjünk meg, másrészt azért, hogy ne adhassuk tovább a kórt a közvetlen környezetünkben lévőknek, különös tekintettel az idősekre. A kényszerpihenő alatt is fontos, hogy figyeljünk fizikai és mentális egészségünkre, s igyekezzünk hasznosan eltölteni a hirtelen ránk zúduló szabadidőt. Íme néhány tanács ahhoz, hogy elviselhetőbb legyen az átmeneti bezártság.

Könyvek, sorozatok, filmek

Régóta el nem olvasott könyvek, meg nem nézett filmek: most végre bepótolhatjuk a mulasztásokat.

Kell egy napirend!

Az első és legfontosabb lépés, hogy alakítsuk ki a napi rutinunkat. Egy fix napirend segít abban, hogy ne folyjon szét a huszonnégy óra, és jusson mindenre idő.

Mozgás

A testi-lelki egészség megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy otthon is figyeljünk a mozgásra. Sok hasznos tippet lehet kapni élőben közvetített edzésekből, például aerobikedzőktől, jógaoktatóktól. Ha valaki korábban nem sportolt, itt a remek lehetőség, hogy elkezdjen egy mozgásformát.

Főzés

Keresve sem találhatnánk jobb alkalmat arra, hogy elfoglaljuk a konyhát, és megtanuljunk elkészíteni olyan ételeket, amilyenekre egyébként nem lenne időnk.

Rend a lelke mindennek

Végezzük el a halogatott nagytakarítást, lomtalanítsunk, rendszerezzük a lakásban fellelhető tárgyakat.

Hobbi 

Ha úgy döntenénk, hogy valami új hobbi elsajátítására fordítanánk az időnket, erre is számtalan lehetőség kínálkozik. Többek között online zene- és rajztanfolyamok között válogathatunk.

Társasjáték, online játékok

Kiváló alkalom ez, hogy a család elővegye a régóta a polcon porosodó társasjátékokat. Ha egyedül vagyunk, az internetes játékok segíthetnek az unaloműzésben.

Kultúra

A kultúrát sem kell nélkülözni ezekben a hetekben: számos múzeum látogatható az interneten, és rengeteg zenekar ad karanténkoncertet.

Tanulás

Itt az ideális idő egy új idegen nyelv elsajátítására vagy a megkopott nyelvtudás felfrissítésére. Ebben számos nyelvtanfolyam vagy akár a gyerekek is segíthetnek.

Kertészkedés

Szerencsések azok, akik kertes házban élnek, hiszen a karantén idején is kivonulhatnak a kertbe, és megkezdhetik a tavaszi munkálatokat. Kutatások bizonyítják, hogy a kertészkedés nemcsak fizikai szempontból, de mentálisan is kedvezően hat ránk.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés