Összecsukták a konténert, megnyílt előttük a világpiac

2020. február 20.
Oláh Dániel
Összecsukható konténert fejlesztett a szentendrei Continest Technologies Zrt., paradigmaváltást hozva a logisztikába. Kis-Márton Vidor és Tegzes Dániel cégvezetőkkel a mobil megoldás előnyeiről beszélgettünk, amely nem csupán a fesztiválrendezők dolgát könnyíti meg, hadiipari felhasználása felválthatja a katonai sátrak alkalmazását. Egy magyar startup világpiaci belépője.

„Konténer nagyjából hatvan éve létezik, de azóta sem szerkezeti kialakításában, sem szállítási módjában nem történt jelentős változás. Aztán jöttünk mi, és a hatvan éve működő rendszert elkezdtük megváltoztatni” – mondja Kis-Márton Vidor vezérigazgató. A legtöbb lakó- és irodakonténer szállítás közben üres, így a hagyományos konténerekkel levegőt szállítottak a cégek, nagy környezetszennyezést okozva.

A szállítás pedig drágább volt, mint maga a konténer: „Budapest–Sopron-viszonylatban – ha például a Volt fesztiválra bérel valaki konténert – a havi bérleti díj 70 ezer forint, a szállítás 300 ezer forintba kerül. Nem a szolgáltatást fizeti ki a vevő, hanem a logisztikát. Mi ezt az összeget csökkentjük nyolcvan százalékkal úgy, hogy a Continest konténereket össze tudjuk csukni és ki tudjuk nyitni pár perc alatt” – mondja a vezérigazgató, hozzátéve, hogy ilyen paradigmaváltásra a logisztikában eddig nem volt példa.

Nem kell többé levegőt szállítani

Bár léteznek hasonló megoldást alkalmazó kínai gyártmányok, az biztos, hogy minőségben, technológiai összetettségben és a biztonságos működés tekintetében messze elmaradnak a magyar szerkezettől. Tegzes Dániel stratégiai igazgató hangsúlyozza, hogy a műszaki tartalom különösen fontos, abból is elsősorban a kiváló biztonsági és energiahatékonysági jellemzők. Az előbbi eléréséhez például meg kellett oldani, hogy a legegyszerűbb kiképzésben részesülő katona vagy a legrészegebb külföldi fesztiválozó se tudja magára borítani az építményt. Nem véletlenül beszélnek katonákról és fesztiválozókról, hiszen a konténereket nem áruszállításra, hanem átmeneti munka- és lakóhelyként hasznosítják. Fesztiválon, építkezésen, katonai küldetés során, katasztrófa helyszínén lehet szükség a hagyományos merev vázas konténernél némileg drágább, de rendkívül mobil és alacsony szállítási-raktározási költségű szerkezetre. A GDP-arányosan védelemre legtöbbet költő ország, Izrael a bemutatót követően két héttel már közös projektben teszteli a magyar cég megoldását, „ennyire fontos neki, amit csinálunk”.

A világpiac azt nézi, hogy mit hoztál, nem azt, hogy honnan jöttél
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés

Ajánljuk még a témában