A tett az első, a szó a második

2020. február 13.
Mit üzen a klímaügyben beszóló Dorosz Dávid főpolgármester-helyettesnek? Igaza van-e Stumpf Istvánnak és Navracsics Tibornak? Mi a kormány baja az isztambuli egyezménnyel? Varga Judit igazságügyi miniszterrel beszélgettünk, aki elmondta, azon gondolkodik, hogy TikTok-videókkal szólítsa meg a fiatalokat.

Addig marad a felfüggesztés, amíg a Fidesz nem változtat a politikáján – mondja Donald Tusk, az Európai Néppárt új elnöke. Változtatnak?
Jól mutatja az EPP frusztráltságát, hogy egy ilyen egyértelmű kérdésben is képtelen dönteni. A Fidesz mindig ugyanott volt, ahol most, a néppártnak kellene visszatérnie a keresztény, konzervatív gyökereihez; felismerni, kimondani, megtartani és megvédeni ezeket az értékeket, és nem a liberálisoknak való megfelelésre koncentrálni. A problémák nem a Fidesz háza táján vannak.

A Fidesznek miért éri meg a felfüggesztés? Ha már úgysem gyakorolhatja a tagsági jogait, miért nem lép inkább ki?
A tagsági jogok az Európai Néppárt szintjén vannak felfüggesztve, ez maximum a tisztségviselő-választásoknál jelentkezik. Az európai parlamenti frakció fontosabb terep, ott a fideszes képviselők teljes jogú tagként vesznek részt a napi munkában, így megkapják a fontos jelentéseket a különféle szakbizottságokban. Évtizedes emberi és szakmai kapcsolatokról, barátságokról is szó van, ezeket senki sem akarja meggondolatlanul eldobni magától.

Azért az elég megalázó a Fidesz számára, hogy fel van függesztve, nem gyakorolhatja jogainak egy részét. Meddig tolerálja ezt a párt?
A Fideszt az egyik legnagyobb európai, a német egység kancellárja, Helmut Kohl hívta meg az EPP-be. Ahogy már a miniszterelnök úr is jelezte, többször centikre voltunk a kilépéstől, és annyi biztos, hogy ha elkerülhetetlenné válna, a párt maga döntene róla.

Az Európai Néppártnak kellene visszatérnie a keresztény, konzervatív gyökereihez”
Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés