Mégsem hagyják ki Kertész Imrét az új NAT-ból

2020. február 7. 12:41
Szerepelni fog az egyetlen magyar Nobel-díjas író is a hamarosan megjelenő kerettantervekben.

Hajnal Gabriella elismerte, hogy bár Kertész Imre neve valóban nem szerepel az új tervezetben, a diákok fognak tanulni a Sorstalanság szerzőjéről – számol be a Neokohn.

A miniszteri biztos a Hír Tv vendége volt. Hajnal szerint nagy baj, hogy a nemzeti alaptanterv politikai viták kereszttüzébe került, kivált a magyar és történelem tantárgyra vonatkozó része. Az adásban a miniszteri biztos azt mondta: számítottak a támadásokra, tudták, hogy nem lehet mindenkinek jót tenni az alaptanterv átalakításával. Az egyik legfontosabb szempont az volt az alaptanterv módosításakor, hogy mérsékeljék a diákok terhelését, de az órák számát radikálisan nem lehetett csökkenteni.

Azzal, hogy például Wass Albert vagy Nyírő József is helyett kapott az új tervezeteben, nem szorulnak háttérbe olyan szerzők mint Örkény István vagy Móricz Zsigmond – vélte Hajnal.

Hozzátette: nem igazak azok az állítások sem, hogy a diákoknak teljesíthetetlenül sok kötelező olvasmánya lesz. A gimnáziumban a megjelent állításokkal ellentétben nem 59, csak 20 kötelező szöveget kell olvasniuk a diákoknak, míg az általános iskolában csak 9-et és nem 30-at, ahogy az egyes helyeken megjelent.

Összesen 69 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kertészt nem szabad kihagyni:
Európa hamarosan aláhanyatlik korábbi gyerekes és öngyilkos liberalizmusa miatt. Európa produkálta Hitlert, és most Hitler után itt áll egy kontinens érvek nélkül: az ajtók szélesre tárva az iszlám előtt, senki sem mer többé fajról és vallásról beszélni."

Ahogy az előző hozzászóló mutatja, Kertésznek élete vége felé sok igen józan megnyilvánulása volt, amellyel fügét mutatott az őt hájpoló komcsiknak. A Sorstalanságot elolvastam, vessetek vérengző mókusok elé, de nekem tetszett. Lényegében számonkéri a kozmoszt, Istent és a sorsot, hogy hogy van az, hogy az ember fölszáll egy buszra, és mindenféle kalandok után leszáll egy Auschwitz nevű helyen. Miféle sors predestinál erre valakit? Milyen világ az, ahol ilyen lyukak nyílnak a hétköznapi létbiztonságon? Eléggé valós kérdések, ha meggondolod.

Ha ismerték volna a "cyklon-b"-t akkor egy csomó járvány elmaradt volna már a középkorban. A szert az amerikai hadsereg is használta tetvetlenítésre.
Bejegyzésed többi része értelmetlen.

Kertész kihagyhatatlan:
Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát, amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja. Ráadásul mindez nem mondható el nyilvánosan. Miért nem? A kérdés nem nyugtalanítana, ha időközben nem vált volna belőlem közéleti ember.

Hát, ez is egy vélemény. Az irodalom az ilyen egyszerű válaszok után kezdődik valahol.

Csak szólok: a holobiznisz reklámarca te vagy. Remekül meg lehet téged mutatni, mint valakit, ami miatt manapság sem könnyű zsidónak lenni.

Mondjuk én büszke lennék rá, ha egy nációból származnék Jézus Krisztussal, dehát nem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés