Nem volt elég kormányellenes a véleménycikk, átírták

2020. január 21. 12:06
A genderszakról, a CEU-ról és az MTA-ról szóló paneleket is beleíratták a véleménycikkbe – mondta el a Kodolányi János Egyetem adjunktusa.

Az International Journal of Media & Cultural Politics című lapban jelent meg Tóth János József, a Kodolányi János Egyetem adjunktusának vélemény cikke az egyetemi feljelentésekkel kapcsolatban, azonban a lap szerkesztői alapos ideológiai rostán küldték át a szöveget és elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy a szokásos Magyarországot elítélő panelek nem szerepeltek benne – írja a Magyar Hírlap.  A lap Tóth János Józseffel készült interjújából kiderül, hogy az írás eredetileg egy korábbi 888.hu-n megjelent cikkre kívánt reagálni, amelyben a szerző arra biztatta az olvasókat, hogy jelentsék, ha az egyetemi oktatójuk „liberális propagandát” folytat.

Eredetileg „az egyetemi feljelentések gyakorlatáról” címmel jelent volna meg az írás, de végül a címet is módosították. Tóth János József elmondása szerint az angol lap szerkesztői először csalódottságukat fejezték ki amiatt, hogy nem az a sztori jött le, amire a cím alapján számítottak. Bátorították a szerzőt, hogy fejtse ki részletesebben, a „feljelentésekből” származó károkat. Hallgatói inzultusokról, erőszakra felbujtásról és gyűlöletbeszédről szerettek volna olvasni a cikkben, de mint ahogy a szerző is elmondta, ilyenek nem fordultak elő. A lap szerkesztői úgy vélték, hogy a cikkben nem voltak elég hangsúlyosak azok a „kormánykritikus panelek” amelyeket, ha külföldről Magyarországra néznek, el szokás puffogtatni. 

Végül a cikk címét is átíratták a szerzővel.

Már túl voltunk a cikk elfogadásán, amikor a szerkesztő egy új, az általam eredetileg adottnál sokkal értéktelítettebb, véleményesebb címet javasolt az egésznek; így született meg a végleges változat boszorkányüldözéssel, Orbán Magyarországával és hasonlókkal.” – mondta el a KJE adjunktusa a Magyar Hírlapnak.

Arra a kérdésre, hogy miért nem állt fel és ennyi átírás után miért döntött úgy, hogy mégis végigcsinálja a procedúrát, Tóth János József azt mondta: „nagyon is elképzelhetőnek tartom, hogy a tudományos lapokban hazánk politikai vagy társadalmi életéről megjelenő kutatások vagy véleménycikkek egy része hasonló ideológiai szűrőkön ment keresztül, és meg akartam mutatni ennek egy speciális esetét, az enyémet”.

 

Összesen 47 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szarféreg, téged még mindig tartanak a gazdáid..., tartsanak csak, minél tovább...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában